Ο όρος «αγρότης του διαστήματος» δεν θα αποτελεί σχήμα οξύμωρο σε μερικά χρόνια για τους κινέζους αστροναύτες, καθώς στο μέλλον πρόκειται να καλλιεργούν φρέσκα λαχανικά στον … Άρη και το φεγγάρι, αφότου ολοκλήρωσαν με επιτυχία μια προσομοίωση του φιλόδοξου προγράμματος.  

Καλλιεργήθηκαν τέσσερα είδη λαχανικών  με ένα «οικολογικό σύστημα υποστήριξης της ζωής», σε μια καμπίνα-θερμοκήπιο μεγέθους 300 κυβικών μέτρων που θα επιτρέψει  στους ταϊκοναύτες να δημιουργούν φρέσκο αέρα, νερό και φαγητό ενόσω βρίσκονται σε διαστημικές αποστολές.

Το σύστημα, το οποίο επαφίεται σε φυτά και φύκη αναμένεται να χρησιμοποιηθεί «σε διαστημικές βάσεις στο φεγγάρι και τον Άρη», σύμφωνα με ανακοίνωση του κινεζικού πρακτορείου ειδήσεων Σινχουά, παρόλο που η επεκτεινόμενη και φιλόδοξη, αλλά ακόμη «νεαρή» διαστημική υπηρεσία της χώρας  δεν διαθέτει μόνιμο διαστημικό σταθμό σε τροχιά γύρω από τη Γη, αλλά παράλληλα ούτε στη σελήνη ούτε στον Κόκκινο Πλανήτη.

Τα πειράματα θυμίζουν παρόμοια σχέδια τα οποία κατά καιρούς έχει αποπειραθεί να πραγματοποιήσει η Nasa και ιδιωτικές εταιρίες, με την προοπτική μόνιμης εγκατάστασης ανθρώπων σε άλλους πλανήτες.

«Οι κινέζοι αστροναύτες θα μπορούν να έχουν φρέσκα λαχανικά και να τροφοδοτούνται με οξυγόνο καλλιεργώντας φυτά σε διαστημικές βάσεις στο μέλλον», δήλωσε  ο ερευνητής στο Κινεζικό Κέντρο Έρευνας και Εκπαίδευσης Αστροναυτών Ντενγκ Γιμπίνγκ.

Η Κίνα σκοπεύει να προσγειώσει διαστημόπλοιο στη Σελήνη εντός του επόμενου έτους, αν και δεν θα είναι επανδρωμένο. Στο πλαίσιο των σχεδίων της να γίνει μια νέα διαστημική υπερδύναμη, τα τελευταία χρόνια εντείνει τις προσπάθειές της να πραγματοποιήσει επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη - σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες οι οποίες κυριαρχούν παγκοσμίως στον τομέα των διαστημικών προγραμμάτων. 

parapolitika.gr