«Αντίδοτο» στην κρίση χαρακτήρισε τη συνεταιριστικοποίηση της κτηνοτροφίας ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) κ.Παναγιώτης Πεβερέτος κατα την ομιλία του σε ημερίδα στα Τρίκαλα, με θέμα: «Η ανάπτυξη της κτηνοτροφίας τα προβλήματα και οι προοπτικές της, παρουσία της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μιλένας Αποστολάκη
.
Η κρίση έχει χτυπήσει τον κλάδο εδώ και χρόνια, ανέφερε ο κ. Πεβερέτος, κάνοντας λόγο για μείωση παραγωγής γάλακτος, έξοδο από το επάγγελμα χιλιάδων επαγγελματιών. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου τόνισε ότι τον τελευταίο 1,5 χρόνο 7.000 εκμεταλλεύσεις έβαλαν «λουκέτο». «Η βοοτροφία σήμερα καλύπτει μόνον το 10% της εγχώριας κατανάλωσης κρέατος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πεβερέτος, ενώ ζήτησε μέτρα όπως πάγωμα χρεών, ένταξη κτηνοτροφίας στο ΤΕΜΠΜΕ, αντιμετώπιση του ζητήματος των αδειοδοτήσεων, ΦΠΑ ζωοτροφών στο 6,5 και όχι στο 13%, μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής, νέο πλάισιο γενετικής βελτίωσης των ζώων.
Μονόδρομο για έξοδο από την βαθιά κρίση και βαριά βιομηχανία του τόπου χαρακτήρισε την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μιλένα Αποστολάκη, στην παρέμβασή της. Από την χαρτογράφηση της πραγματικότητας, μείζον θέμα για μας αποτελεί η επιστιστική ασφάλεια. «Πρέπει να γίνουμε αυτάρκεις», τόνισε χαρακτηριστικά η υπουργός και «ν’ ανατρέψουμε το αρνητικό ισοζύγιο», αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής κτηντοροφίας, των ποιοτικών, συνεταιριστικών προϊόντων.
Η κα Αποστολάκη έθεσε ως προτεραιότητα τον προσανατολισμό στην παραγωγική διαδικασία και την επιστροφή του κτηνίατρου στο στάβλο και του γεωπόνου στο χωράφι, ενώ χαρακτήρισε μεγάλο στοίχημα για το υπουργείο τη νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων, με διαδικασίες fast track.
Αναφερόμενη στο ζήτημα του κόστους παραγωγής και στην αύξηση των τιμών των ζωοτροφών, η υφυπουργός, έκανε λόγο για ιλιγγιώδη αύξηση. Στόχος του υπουργείου, μέσω του Αγροτικού ΤΕΜΠΜΕ, είναι η χορήγηση δανείων σε κτηνοτρόφους, ουσιαστικά άτοκων.
Για το θέμα του ελέγχου της αγοράς η κα Αποστολάκη ανέφερε ότι το Πάσχα θα έχει ολοκληρωθεί το σύστημα ηλεκτρονικής διασύνδεσης των σφαγείων, με στόχο την πάταξη φαινομένων ελληνοποίησης προϊόντων.
Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Τζανέτος Καραμίχας στη σύντομη ομιλία του, έκανε λόγο για μια κρίση βαθιά πολιτική, πέραν από χρηματοπιστωτική, προβλέποντας αύξηση στην τιμή των τροφίμων, των ζωοτροφών, γεγονός που πλήττει τους κτηνοτρόφους. Ο κ. Καραμίχας καυτηρίασε την πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων που υφίσταται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αναφορικά με το καλάθι προϊόντων που προωθεί το ΥΠΑΑΤ, τόνισε ότι σκοπός μας πρέπει να είιναι ένα καλάθι προϊόντων με εθνικό χαρακτήρα, για το λάδι, το γάλα κ.λπ.
Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ αναφέρθηκε στην ανάγκη ανασυγκρότησης των συνεταιρισμών, καθώς το υφιστάμενο μοντέλο έκλεισε τον κύκλο του, προσθέτοντας ότι οι κτηνοτρόφοι πρέπει να οργανωθούν σε συνεταιρισμούς, σε μεγάλα σχήματα, για το καλό των παραγωγών. «Πρέπει να ξεφύγουμε από τη λογική του μικρομάγαζου», είπε χαρακτηριστικά, προτείνοντας αύξηση στα 70.000 ευρώ για το ελάχιστο συνεταιριστικό κεφάλαιο.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Θόδωρος Σαρρής αναφέρθηκε στις προσπάθειες εξυγίανσης του οργανισμού από την κυβέρνηση, εκτιμώντας ότι τα έσοδα του ΕΛΓΑ από την επόμενη χρονιά ίσως φτάσουν τα 180 εκατ. ευρώ. Για το ύψος των εισφορών ο κ. Σαρρής ανέφερε ότι το 50% των παραγωγών πληρώνουν ως 100 ευρώ, το 40% ως 300 ευρώ.
«Ο ΕΛΓΑ μπορεί και αποζημιώνει χωρίς να δημιουργεί χρέη», τόνισε ενώ κατέληξε λέγοντας ότι το πρόγραμμα του οργανισμού θα τεθεί εκτός στόχων, μόνον αν καταστραφεί το 5% από τη συνολική παραγωγή της χώρας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook