Το Μουσείο Τέχνης του Ντάλας επέστρεψε στην Τουρκία τμήμα μωσαϊκού δαπέδου, όταν ενημερώθηκε ότι είχε κλαπεί από αρχαιολογικό χώρο. Αξιωματούχοι του μουσείου ανακοίνωσαν πως συνεργάστηκαν με τις ιταλικές Αρχές για την επιστροφή αρκετών αντικειμένων που είχαν αποκτήσει από Ιταλό έμπορο, ο οποίος κατηγορείται ότι πουλούσε κλεμμένες αρχαιότητες.

Το μουσείο εξέφρασε «τη λύπη του για την παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων» και οι επικεφαλής του τόνισαν πως αποτελεί προτεραιότητά τους το να επιστρέψουν τους θησαυρούς που έχουν κλαπεί από άλλες χώρες. Το έργο που επέστρεψαν στην Τουρκία είναι ένα κεραμικό μωσαϊκό που παριστάνει τον Ορφέα να παίζει λύρα καθισμένος σε έναν βράχο με πολλά άγρια ζώα γύρω του, τα οποία εξημερώνει με τη μουσική του.

Σύμφωνα με τη διεύθυνση του Μουσείου του Ντάλας, το έργο αυτό αποκτήθηκε σε δημοπρασία το 1999. Ο διευθυντής του μουσείου, Μάξουελ Άντερσον, ανακάλυψε πρόσφατα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το μωσαϊκό μπορεί να είχε κλαπεί από αρχαιολογικό χώρο και ενημέρωσε τις αρμόδιες τουρκικές Αρχές. Οι Τούρκοι ειδικοί, από την πλευρά τους, παρείχαν τις απαραίτητες πληροφορίες, αλλά και φωτογραφίες που αποδεικνύουν ότι το κεραμικό εκλάπη από τον αρχαιολογικό χώρο της Ούρφα (αρχ. ελλην. Έδεσσα). Το τμήμα αυτό του δαπέδου, που ανήκε σε ρωμαϊκή κατοικία, έχει διαστάσεις 163 εκ. Χ 152 εκ. και χρονολογείται από το 194 μ.Χ..

Σε ειδική τελετή, η διεύθυνση του μουσείου παρέδωσε το μωσαϊκό και ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός νέου διεθνούς δικτύου πληροφοριών και συνεργασίας μεταξύ των ειδικών με σκοπό να εντοπίζονται παρόμοια φαινόμενα. Το μουσείο, επίσης, ανακοίνωσε πως συνεχίζει τις επαφές του με τις ιταλικές Αρχές και για άλλα αντικείμενα που βρίσκονται στη συλλογή του και αποκτήθηκαν από τον Εντουάρντο Αλμάτζια, τον λαθρέμπορο έργων τέχνης. Ανάμεσα στα αντικείμενα αυτά είναι ένας ελληνικός ερυθρόμορφος κρατήρας και δύο χάλκινες ασπίδες με τη μορφή του θεού Αχελώου που παριστάνεται ως ταύρος.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook