Πλήθος παραβάσεων και μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής εντόπισε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος το Νοέμβριο. Σε ότι αφορα στην Κρήτη ξεχωρίζουν δύο περιπτώσεις. Η μια αφορά γιατρό δημόσιου Νοσοκομείου που ελέγχεται για παράνομο πλουτισμό και η άλλη 6.274 αγρότες που έλαβαν παράνομες επιστροφές ΦΠΑ συνολικού ύψος 37,7 εκατομ ευρώ.

Ειδικώτερα, όπως γράφουν "Τα Νέα" απο τους ελέγχους του ΣΔΟΕ κατά το Νοέμβριο διαπιστώθηκαν τα ακόλουθα:

-Εντοπίσθηκαν 4 υποθέσεις που αφορούν παράνομο πλουτισμό φυσικών προσώπων με σχετική προσαύξηση περιουσίας και απεστάλησαν στον Οικονομικό Εισαγγελέα. Πρόκειται για δύο ιατρούς Δημόσιων Νοσοκομείων στην Αθήνα και την Κρήτη, έναν αρχιτέκτονα στην Γλυφάδα καθώς και μια ιδιωτική υπάλληλο στην Βούλα. Η Επιχειρησιακή Διεύθυνση Θεσσαλονίκης του ΣΔΟΕ ερευνά 28 ιατρούς επειδή εισέπραξαν αμοιβές από φαρμακευτικές εταιρείες για προώθηση φαρμάκων.

-Εντοπίσθηκαν 6.274 αγρότες στην Κρήτη που έλαβαν επιστροφές ΦΠΑ άνω των 3.000 ευρώ, συνολικού ύψους 37.700.000 ευρώ. Οι επιστροφές βασίστηκαν σε πλαστά και εικονικά τιμολόγια. Μέχρι σήμερα 254 υποθέσεις έχουν αποσταλεί για καταλογισμό στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. Με την εποπτεία των Εισαγγελικών Αρχών Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου συνεχίζονται οι σχετικοί έλεγχοι . Οι παραβάτες εκτός του αδικήματος της φοροδιαφυγής αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της απάτης κατά του Δημοσίου και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

(Την συγκεκριμένη περίπτωση είχε δημοσιεύσει το Flashnews.gr ΕΔΩ)

-Σε 36 επιχειρήσεις καταλογίστηκαν πρόστιμα για την λήψη και καταχώριση εικονικών τιμολογίων ύψους 22.000.000 ευρώ. Πρόκειται κυρίως για επιχειρήσεις χονδρικού εμπορίου σιδήρου, ειδών συσκευασίας, καθαρισμού κτηρίων, εμπορίας οικιακού εξοπλισμού και κατασκευαστικές εταιρείες.

-Σε 14 επιχειρήσεις καταλογίστηκαν πρόστιμα για έκδοση εικονικών τιμολογίων ύψους 86 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για επιχειρήσεις κατασκευής πινακίδων, εμπορίας κλωστοϋφαντουργικών ειδών, χονδρικού εμπορίου τυριών και εμπορίας υφασμάτων & ενδυμάτων. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση επιχείρησης με δηλούμενο επάγγελμα «μανδαριστής ενδυμάτων» που εξέδωσε 484 εικονικά τιμολόγια ύψους 2.900.000 ευρώ.

-Το ΣΔΟΕ σε συνεργασία με το Τελωνείο Αλεξανδρούπολης διαπίστωσε, σε έλεγχο κατά την μεταφορά αφορολόγητων καυσίμων από τον Ασπρόπυργο στην Αλεξανδρούπολη Έλλειμμα 20.000 λίτρων βενζίνης και πετρελαίου. Σχηματίστηκε σχετική δικογραφία.

-Τέσσερις τόνοι οινοπνεύματος αγνώστου προελεύσεως κατασχέθηκαν από το ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας και σχηματίσθηκε σχετική δικογραφία κατά ενός Βούλγαρου και τριών Ελλήνων. Το οινόπνευμα προοριζόταν για την παρασκευή ποτών.

-Προφυλακίσθηκε ένας αγρότης στην Μεσσηνία, μετά από δικογραφία που σχημάτισε η Περιφερειακή Δ/νση Πελοποννήσου, για απάτη από επιδοτήσεις με πλαστά και εικονικά τιμολόγια.

Εκτός των ανωτέρω έχουν καταλογισθεί πλήθος μικρότερων φορολογικών παραβάσεων οι οποίες υπερβαίνουν τις 2.000 περιπτώσεις με πρόστιμα που ξεπερνούν τα 20.000.000 ευρώ. Τέλος στο διάστημα από 01/01/2012 έως 30/11/2012 σε 60 περιπτώσεις λαθρεμπορίας καυσίμων εισπράχθηκαν, σε συνεργασία με το Δ΄ Τελωνείο Πειραιά, ποσά 62.300.000 ευρώ.