Η Ελλάδα έχει τον πιο διεφθαρμένο δημόσιο τομέα ανάμεσα στις 27 χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας (Transparency International) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο ετήσιος δείκτης της ΤΙ κατατάσσει 176 χώρες ανάλογα με τις αντιλήψεις που επικρατούν γύρω από το πόσο διεφθαρμένες είναι. Ο δείκτης δεν αντανακλά το πραγματικό επίπεδο της διαφθοράς που επικρατεί σε αυτές τις χώρες γιατί δεν μπορεί να μετρηθεί άμεσα, μια και οι σχετικές συναλλαγές γίνονται μυστικά.

Στο σχετικό πίνακα που καταρτίζει η Διεθνής Διαφάνεια, η Ελλάδα κατέχει την 94η θέση από 80η πέρυσι, υποχωρώντας κάτω από φτωχότερες και νεότερες δημοκρατίες, όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία.

Πρόβλημα διαφθοράς αντιμετωπίζει και η Ιταλία, που βρίσκεται στην 72η θέση, στο ίδιο επίπεδο με την Τυνησία.

Στην κορυφή του καταλόγου φιγουράρουν η Δανία, η Φινλανδία και η Νέα Ζηλανδία, καθώς εμφανίζουν το μικρότερο πρόβλημα διαφθοράς. Η Ιαπωνία και η Βρετανία μοιράζονται την 17η θέση, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στην 19η.

Η Ρωσία που θεωρείται από την οργάνωση ως μια από τις χώρες με το χειρότερο επίπεδο διαφθοράς, φέτος έχει βελτιώσει την κατάταξή της, ανεβαίνοντας δέκα θέσεις.

Στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται το Αφγανιστάν, η Βόρεια Κορέα και η Σομαλία.

«Τα αποτελέσματα της έρευνας θα πρέπει να αποτελούν προειδοποίηση για την ΕΕ να ζητά περισσότερη πληροφόρηση και λογοδοσία από τα κράτη μέλη της», δήλωσε η αναλύτρια της TI για την ΕΕ, Τζάνα Μιτερμάγιερ, προσθέτοντας ότι αυτό θα πρέπει να ισχύει επίσης στην προσπάθεια να θεσμοθετηθεί μία πανευρωπαϊκή τραπεζική εποπτεία.

Η οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια προέτρεψε τις ευρωπαϊκές και άλλες κυβερνήσεις να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες για την καταπολέμηση της διαφθοράς στο δημόσιο τομέα, όπως στους διαγωνισμούς, στη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και στη φοροδιαφυγή.

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook