Το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης θα απονείμει στην κ. ‘Ιριν  Τζαχίλη, Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας, το τίτλο της Ομότιμης Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Κρήτης, την  Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012, και ώρα 19.30, στο Αμφιθέατρο Β’ (Διδακτήρια της Φιλοσοφικής Σχολής)  στο Ρέθυμνο.

Η απονομή του τίτλου  θα γίνει από τον Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, Καθηγητή   Κωνσταντίνο Τζανάκη.

Στα πλαίσια της τελετής η τιμώμενη  θα δώσει διάλεξη με τίτλο: «Eλευθερία και ισότητα στην Ύστερη Εποχή του Χαλκού. Για μία άλλη ανάγνωση των  μινωικών και μυκηναϊκών κοινωνιών ».

Μουσικός Επίλογος από το Μουσικό Σύνολο «Φραγκίσκος Λεονταρίτης»

Bιογραφικό Σημείωμα κας Τζαχίλη

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1944 και σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στη Λυον, και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι από το 1976 συνεργάτης της ανασκαφής Ακρωτηρίου Θήρας. Η διδακτορική της διατριβή αφορά τη μελέτη της υφαντικής αυτού του οικισμού. Από το 1994 δίδασκε Προϊστορική Αρχαιολογία στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης έως και τον Αύγουστο του 2012.

Eίναι ιδρυτικό μέλος του Κέντρου Μελέτης Αρχαιολογικού Υφάσματος που αναλαμβάνει τη μελέτη και δημοσίευση αρχαιολογικών υφασμάτων και εκδότρια του περιοδικού Αράχνη που δημοσιεύει μελέτες για τα υφάσματα. Είναι υπεύθυνη ερευνητικού προγράμματος του Τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης για τη μελέτη και τη δημοσίευση του ιερού Κορυφής του Βρύσινα και συνδιευθύντρια της ανασκαφής στο ίδιο Ιερό. Διοργάνωσε και δημοσίευσε πολλά αρχαιολογικά συνέδρια και την Παγκρήτια περιοδική συνάντηση «Αρχαιολογικό Έργο Κρήτης». Είναι συνδιευθύντρια του ερευνητικού προγράμματος «Διαχρονικοί νησιωτικοί Πολιτισμοί: Η περίπτωση της Θηρασίας» για τη μελέτη της νήσου Θηρασίας. Τα πεδία ενδιαφέροντος της είναι : μινωική αρχαιολογία, μινωική εικονολογία, αρχαία υφαντική, μεταλλαργία, τεχνολογία, ιστορία της αρχαιολογίας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook