Νέος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και δικαστών για το θέμα των μισθολογικών τους. Τα προεδρεία των δικαστικών ενώσεων συναντώνται αύριο το πρωί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη, τον οποίο ήδη συνάντησαν σήμερα. Η κυβέρνηση φαίνεται πως αναζητά λύσεις για να κάμψει τις κινητοποιήσεις των δικαστών που έχουν παραλύσει τη Δικαιοσύνη.

Οι κινητοποιήσεις έχουν  ξεκινήσει στις 17 Δεκεμβρίου με την έναρξη δηλαδή του νέου δικαστικού έτους και συνεχίζονται μέχρι σήμερα, με αφορμή τις νέες μειώσεις που έχουν υποστεί στις αποδοχές τους δικαστές και εισαγγελείς κατ΄ επιταγή του τρίτου Μνημονίου. Συγκεκριμένα, οι δικαστές απέχουν από την άσκηση των καθηκόντων τους – κατεβαίνουν από τις έδρες των δικαστηρίων από τις 10.00 π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου τους 3:00 μ.μ. – ενώ έχουν ήδη εξαγγείλει ότι θα προσφύγουν στο Μισθοδικείο για τις νέο «ψαλίδι» που υπέστησαν στις αποδοχές τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια  της συνάντησης που είχαν σήμερα οι πρόεδροι των δικαστικών Ενώσεων με τον κ. Ρουπακιώτη τέθηκε το θέμα των κινητοποιήσεων των δικαστών και των προβλημάτων που έχουν αυτές έχουν δημιουργήσει με αποτέλεσμα όχι και την απώλεια τεράστιων εσόδων για το κράτος. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις κινητοποιήσεις των δικαστών το κράτος χάνει χρήματα από την εξαγορά των ποινών, από την μη εκκαθάριση των φορολογικών υποθέσεων στα διοικητικά δικαστήρια, κ.ά.. Ειδικά δε από την εκκαθάριση  των φορολογικών υποθέσεων οι δανειστές είχαν θέσει και χρονοδιάγραμμα με συγκεκριμένους στόχους, οι οποίοι μάλλον έχουν χαθεί.

Οι αναβολές

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για τις αναβολές που έχουν δοθεί στα διοικητικά δικαστήρια της χώρας από την έναρξη των κινητοποιήσεων των διοικητικών δικαστών μέχρι 30 Νοεμβρίου, δηλαδή μέσα σε διάστημα περίπου 2,5 μηνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, 29.500 υποθέσεις αναβλήθηκαν πανελλαδικά στα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας (εκτός από οκτώ).  Συγκεκριμένα, στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών δόθηκαν 10.147 αναβολές, στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών 2.800 αναβολές, στο Δ. Πρωτοδικείο Πειραιά 4.646, στο Δ. Εφετείο Πειραιά 939, στο Δ. Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης 895, στο Δ. Εφετείο Θεσσαλονίκης 693, στο Δ. Πρωτοδικείο Λάρισας 1.167, στο Δ. Πρωτοδικείο Χανίων 686, στο Δ. Εφετείο Χανίων 111, στο Δ. Πρωτοδικείο Χαλκίδας 495, στο Δ. Πρωτοδικείο Κέρκυρας 533 και Δ. Πρωτοδικείο Καβάλας 901.

Αποφασίζουν δικαστές και εισαγγελείς

Την ίδια ώρα, οι δικαστές του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποφάσισαν να παρατείνουν τις κινητοποιήσεις τους έως τις 12 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε κατά πλειοψηφία η Γενική Συνέλευση των μελών της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Στις 12 Δεκεμβρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί και πάλι Γενική Συνέλευση προκειμένου να αποφασίσει εκ νέου το μέλλον των κινητοποιήσεων. Εν τω μεταξύ, το ερχόμενο Σάββατο, 8 Δεκεμβρίου Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιήσουν  τα μέλη της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, προκειμένου να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. Πάντως καθοριστική αναμένεται να είναι η συνάντηση που θα έχουν με τον πρωθυπουργό.

Μια ημέρα μετά την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου την ετήσια Γενική Συνέλευσή τους θα πραγματοποιήσουν τα μέλη της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ). Σε ανακοίνωσή της η Ένωση αναφέρει πως κατά τη διάρκεια της συνέλευσης«αναμένεται να συζητηθούν σύγχρονα και επίκαιρα ζητήματα σχετικά με τη Δικαιοσύνη και την απονομή της, μεταξύ των οποίων η προοπτική βελτίωσης της ταχύτητας και της ποιότητας του έργου των δικαστικών λειτουργών, αλλά και η ανάγκη βελτίωσης των συνθηκών, υπό τις οποίες καλούνται να ανταποκριθούν στο έργο τους, όπως προσήκει σε εκπροσώπους μιας από τις τρεις λειτουργίες της Πολιτείας. Τα θέματα αυτά αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε μια γενικότερη συγκυρία, που επιβάλλει την περίσκεψη και την επαναπροσέγγιση – και από πλευράς των δικαστικών λειτουργών – καταστάσεων, που ευρίσκονται υπό αναθεώρηση».

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook