Μετά την αποκήρυξη της ιδέας του φόρου 45% για τα εισοδήματα άνω των 26.000 ευρώ από τον πρωθυπουργό και τη διαβεβαίωση του υπουργού Οικονομικών ότι δεν υπάρχει σχετική πρόταση, η κυβέρνηση αναζητά τη βάση πάνω στην οποία θα χτίσει την βελτιωμένη πρότασή της για το φορολογικό. Ο Αντώνης Σαμαράς συναντάται το βράδυ με τον Γιάννη Στουρνάρα, πριν το σχέδιο τεθεί υπόψη των κυβερνητικών εταίρων.

Mιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, o πρωθυπουργός έδωσε οριστικό τέλος στα σενάρια για φόρο 45% στα εισοδήματα πάνω από 26.000 ευρώ, λέγοντας: «Είναι έξω από τις θέσεις μου. Είναι αντίθετο με τις ιδέες μου. Είμαι με τη μεσαία τάξη. Όχι εναντίον της» είπε χαρακτηριστικά, ενώ υποστήριξε πως όσοι έχουν εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ, με το νέο σύστημα θα έχουν ελάφρυνση».

Λίγες ώρες αργότερα, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο υπουργός Οικονομικών που ρωτήθηκε για το θέμα δήλωσε πως δεν υπάρχει πρόταση για φορολογικό συντελεστή 45%.

Επιπλέον, για το θέμα της φοροαπαλλαγής για τα παιδιά, σημείωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να προσαρμόσει το φορολογικό σύστημα στα πρότυπα των συστήματα προηγμένων χωρών, τονίζοντας πως οι κοινωνικές δαπάνες στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Την Τετάρτη, έπειτα από συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι η πολιτική για τα παιδιά θα διαμορφωθεί με επιδόματα και όχι μέσω αφορολόγητου. «Προσπαθούμε να δούμε και την κλίμακα και η πολιτική για τα παιδιά θα γίνει βέβαια μέσω στοχευμένων δαπανών. Όχι μέσω αφορολογήτου. Με επιδόματα και για το πρώτο και για το δεύτερο παιδί ακόμα, σε οικογένειες βέβαια που πληρούν εισοδηματικά κριτήρια», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Στο σύντομο διάλογο μπροστά στις κάμερες ο υπουργός Οικονομικών είπε στον Κ.Παπούλια ότι μελετάται η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τη φοροδιαφυγή. «Εξετάζουμε, σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, το ενδεχόμενο να μην έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα και να οδηγούνται στη φυλακή όσοι θα καταδικάζονται για φοροδιαφυγή, όπως συμβαίνει στην Αμερική» είπε. Λίγο νωρίτερα ο κ. Παπούλιας τού είχε υπενθυμίσει ότι ο ίδιος είχε δηλώσει να κηρυχθεί η φοροδιαφυγή, ως ιδιώνυμο αδίκημα.

«Προσπαθούμε τώρα με δεδομένη την εξοικονόμηση να κάνουμε το καλύτερο δυνατό και να ευνοήσουμε τις πιο χαμηλές εισοδηματικές τάξεις» σε συνεννόηση με την τρόικα, είπε ο κ. Σαμαράς.

Το λεγόμενο μίνι φορολογικό νομοσχέδιο, που θα περιλαμβάνει τις επίμαχες ρυθμίσεις, αναμένεται να κατατεθεί την ερχόμενη Τρίτη. Το ευρύτερο φορολογικό νομοσχέδιο για την φοροδιαφυγή, για την φορολογική διοίκηση, «έχουμε χρόνο να το καταθέσουμε μέχρι τον Μάρτιο – Απρίλιο» όπως είπε ο κ. Στουρνάρας.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook