Οι παραγωγοί που εντοπίστηκαν από το ΣΔΟΕ να έχουν λάβει επιστροφή ΦΠΑ με βάση πλαστά ή εικονικά τιμολόγια, θα ελεγχθούν και για το εάν έχουν λάβει με παράνομο τρόπο επιδοτήσεις και εφόσον υπάρχουν ευρήματα θα επιβληθούν κυρώσεις ή θα επιστραφούν τυχόν αχρεώστητα καταβληθέντα ποσά ενισχύσεων, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθ.Τσαυτάρης, μετά την αποκάλυψη από το ΣΔΟΕ της υπόθεσης στην Κρήτη, όπου εντοπίστηκαν χιλιάδες γεωργοί να έχουν λάβει επιστροφή ΦΠΑ, η οποία βασίστηκε σε πλαστά ή εικονικά τιμολόγια.

Ειδικότερα, εντοπίσθηκαν 6.274 αγρότες στην Κρήτη που έλαβαν επιστροφές ΦΠΑ άνω των 3.000 ευρώ, συνολικού ύψους 37.700.000 ευρώ. Οι επιστροφές βασίστηκαν σε πλαστά και εικονικά τιμολόγια. Μέχρι σήμερα 254 υποθέσεις έχουν αποσταλεί για καταλογισμό στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. Με την εποπτεία των Εισαγγελικών Αρχών Χανίων, Ρεθύμνου και  Ηρακλείου συνεχίζονται οι σχετικοί έλεγχοι.

Οι παραβάτες εκτός του αδικήματος της φοροδιαφυγής αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της απάτης κατά του Δημοσίου και του ξεπλύματος  μαύρου χρήματος.

«Στην κρίσιμη οικονομική συγκυρία που περνάμε», είπε ο κ. Τσαυτάρης, «έχει ιδιαίτερη σημασία η αξιοποίηση και η διαφάνεια και του τελευταίου ευρώ που ξοδεύει ο τόπος για να υποστηρίξει τη γεωργία. Γι\’ αυτό προχωρούμε στην εξυγίανση του συστήματος συνδέοντας τη δήλωση ΟΣΔΕ, δηλαδή τις εκτάσεις και το ζωικό κεφάλαιο που έχει ένας αγρότης, με το ύψος του ΦΠΑ που του επιστρέφουμε».

Αυτό, όπως εξήγησε, «από μόνο του βοηθάει στην αποκάλυψη, τόσο των πλαστών, όσο και των ανακριβών τιμολογίων πώλησης αγροτικών προϊόντων από τον αγρότη στον έμπορο, που χρησιμοποιούνται από ορισμένους επιτήδειους για την είσπραξη αδικαιολόγητα υψηλών ποσών επιστροφής ΦΠΑ από το κράτος, δηλαδή από όλους μας».

Πρακτική, που «οδηγεί σε αδικαιολόγητη έντεχνη αύξηση των τιμών πώλησης των προϊόντων από τον έμπορο στον καταναλωτή, με συνέπεια τις αυξημένες τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ και ανοίγει το δρόμο στις παράνομες ελληνοποιήσεις» πρόσθεσε ο υπουργός.

«Η συνεργασία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων με τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών που πέρα από την παράνομη διακίνηση προϊόντων έχει επεκταθεί και στα θέματα παράνομης διακίνησης φυτοφαρμάκων, αποδίδει. Η συσχέτιση του ΟΣΔΕ με την παραγωγή με τη δυνατότητα παραγωγής προϊόντων από μια εκμετάλλευση σε συνδυασμό με τους ελέγχους για την είσπραξη ΦΠΑ από αγρότες του ειδικού καθεστώτος δίνει συνεχώς αποτελέσματα» τόνισε ο κ. Τσαυτάρης.

«Ήταν από την αρχή δηλωμένη μου προτεραιότητα να χτυπήσουμε τις διάφορες μεθοδεύσεις και παρανομίες. Να ελεγχθεί όλη η διαδικασία στην αγροτική παραγωγή προς όφελος του πολίτη και του καταναλωτή. Και το κάνουμε» κατέληξε.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook