Πέντε διαδηλωτές σκοτώθηκαν τη νύχτα στη διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα σε οπαδούς και αντιπάλους του προέδρου της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, οι χειρότερες από την εκλογή του πρώτου ισλαμιστή προέδρου της Αιγύπτου, ο οποίος δίχασε τη χώρα ενισχύοντας τις εξουσίες του. Στις συγκρούσεις αυτές που σημειώθηκαν γύρω από το προεδρικό μέγαρο με μικρές περιόδους ανάπαυλας, έγινε χρήση κλομπς και βομβών μολότοφ ενώ ακούγονταν και πυροβολισμοί.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας έχουν παραιτηθεί τέσσερις σύμβουλοι του Μόρσι. Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον πρόεδρο ότι βαδίζει στο δρόμο ενός δικτατορικού καθεστώτος μετά το διάταγμα της 22ας Δεκεμβρίου που ενισχύει τις εξουσίες του και προστατεύει από κάθε προσφυγή στη δικαιοσύνη για αποφάσεις του ίδιου, αλλά και της επιτροπής που ανέλαβε να συντάξει το νέο Σύνταγμα.

Η αντιπολίτευση διαμαρτύρεται επίσης για το σχέδιο του νέου Συντάγματος, το οποίο θα τεθεί σε δημοψήφισμα, στις 15 Δεκεμβρίου, και το οποίο εγκρίθηκε εσπευσμένα από την επιτροπή αυτή, στην οποία κυριαρχούν οι ισλαμιστές. Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, το διάταγμα υπονομεύει τις θεμελιώδεις ελευθερίες και ανοίγει το δρόμο για μια πιο αυστηρή εφαρμογή του ισλαμικού νόμου.

Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκρούστηκαν τη νύχτα στους δρόμους γύρω από το προεδρικό μέγαρο παρά τις εκκλήσεις να αποσυρθούν, κυρίως από την πλευρά του πρωθυπουργού, Χισάμ Καντίλ και των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Ο Μόρσι δεν έχει προβεί σε καμία διαδήλωση μετά τις ταραχές. Οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» έγραψαν στο Twitter ότι ο πρόεδρος θα απευθυνθεί στο λαό σήμερα «για να αποκαλύψει σημαντικά γεγονότα και για να αναφερθεί σε πρωτοβουλίες με στόχο την επίλυση της κρίσης», αλλά πηγή της προεδρίας δήλωσε ότι δεν θα έπρεπε να θεωρείται βέβαιη προς το παρόν η παρέμβασή του.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook