Το milli-motein αποτελεί ένα ακόμη «μικρό θαύμα» της επιστήμης και της τεχνολογίας. 
Έχοντας ως παρατσούκλι το «ο ελβετικός σουγιάς της ρομποτικής», το milli-motein είναι ένα μικροσκοπικό ρομπότ μίας διάστασης που έχει την δυνατότητα να αναδιπλωθεί και να λάβει το σχήμα που επιθυμεί ο χρήστης του.
Το milli – motein χρησιμοποιεί έναν πρωτοποριακό κινητήρα, ο οποίος είναι μικρός, ισχυρός, αλλά και ικανός να κρατά τη θέση του ακόμα και όταν απενεργοποιείται.
Ο τρόπος λειτουργίας του ίσως σας θυμίσει αρκετά τους ηλεκτρομαγνήτες που χρησιμοποιούνται στις μάντρες για να σηκώνουν αυτοκίνητα, όπου ένας ισχυρός μαγνήτης «συνεργάζεται» με έναν πιο αδύναμο, για να ενισχύονται ή αποδυναμώνονται τα μαγνητικά πεδία.
Με την χρήση ελάχιστων ποσοτήτων ενέργειας δίνεται κίνηση σε ένα απλό σύστημα μαγνητών και ηλεκτρομαγνητών τα οποία με την σειρά τους ρυθμίζουν ένα ατσάλινο «δαχτυλίδι» που τα περικλύει.
Παρόλο που δεν έχει βρεθεί ακόμα η τεχνοτροπία της εύκολης μετατροπής του milli-motein στη μορφή που επιθυμεί ο χρήστης του, έχουν βρεθεί πολλές χρήσιμες τεχνικές, που οδηγούν σε πρακτικές ακολουθίες αναδίπλωσης. Η διαδικασία είναι ταυτόχρονη, καθώς όλα τα τμήματα κινούνται την ίδια στιγμή για να πάρει «ο ελβετικός σουγιάς της ρομποτικής» την επιθυμητή μορφή.
Το όνομά του προέρχεται από τις λέξεις millimeter (=χιλιοστό, λόγω των μικροσκοπικών εξαρτημάτων του) και protein (λόγω του σχεδιασμού του που έχει βασιστεί στον τρόπο που αναδιπλώνονται οι πρωτεΐνες).
Το milli-motein είναι μια ιδέα των Νηλ Γκέρσενφελντ, Aρα Κναϊάν και Κένεθ Τσέουνγκ που εργάζονται σε σχετικό τμήμα για μικροσυσκευές του ΜΙΤ και παρουσίασαν την δουλειά τους σε συνδιάσκεψη με θέμα τα «έξυπνα ρομπότ».
Το δημιούργημα  τους, όμως, βασίστηκε σε ένα σχέδιο που είχε παρουσιαστεί πέρυσι από τους Κένεθ Τσέουνγκ, Έρικ Ντεμέιν, Σολ Γκρίφιθ και Τζόναθαν Μπάχραχ, όπου εξεταζόταν η δυνατότητα αναδημιουργίας κάθε τρισδιάστατου σχήματος απλά μέσω της αναδίπλωσης μίας σειράς ίδιων υπομονάδων. 
Η ομάδα των επιστημόνων ήδη εργάζεται πάνω στην δυνατότητα ελέγχου της συμπεριφοράς του μικρού ρομπότ. Σκοπός είναι να δημιουργηθούν ρομποτικά συστήματα τα οποία θα μπορούν να προσαρμόζονται εύκολα και δυναμικά σε δεδομένα νέων εργασιών/ αποστολών και θα μπορούν να παράγονται με πολύ χαμηλότερο κόστος σε σχέση με τα «συμβατικά» ρομπότ.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook