Χαμένα θεωρεί η πλειονότητα των Αυστριακών, τα χρήματα που δόθηκαν στο πλαίσιο του δανεισμού της Ελλάδας, σύμφωνα με δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της δημόσιας τηλεόρασης και η οποία θα παρουσιαστεί αναλυτικά σε εβδομαδιαία οικονομική εκπομπή.

Συγκεκριμένα, 40% των ερωτηθέντων θεωρούν πως από τα χρήματα αυτά δεν θα επιστραφεί τίποτε, 44% πως θα αποπληρωθεί μόνον ένα μικρό μέρος και μόλις 12% εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στην Αυστρία ολόκληρο ή το μεγαλύτερο μέρος του δανείου.

Ο υπεύθυνος της δημοσκόπησης, Βόλφγκανγκ Μπάχμαγιερ, επισημαίνει ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα οι Αυστριακοί πιστεύουν ότι τα χρήματα έχουν χαθεί, παρά τους συνεχείς ισχυρισμούς των πολιτικών περί του αντιθέτου.

Επιπλέον, οι Αυστριακοί εμφανίζονται δύσπιστοι στο επιχείρημα των πολιτικών ότι η παροχή βοήθειας στην Ελλάδα είναι αναγκαία για να ελεγχθεί η κρίση και να αποφευχθεί η μετάδοσή της σε άλλες χώρες-συγκεκριμένα 60% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι οι πολιτικοί και οι οικονομολόγοι δεν έχουν πει την αλήθεια.

Στην ίδια δημοσκόπηση διαπιστώνεται, πάντως, ότι τα τρία τελευταία χρόνια, έχει αυξηθεί το ποσοστό εκείνων που αποδέχονται την καταβολή οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, ποσοστό που τον Απρίλιο του 2010 ήταν στο 15%, τον Μάιο του 2011 ανήλθε σε 18% και τον Δεκέμβριο του 2012 έφτασε στο 29%.

Κατά της οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, δήλωναν τον Απρίλιο του 2010 77% των ερωτηθέντων, τον Μάιο του 2011 76% και τον Δεκέμβριο του 2012 59% των Αυστριακών, κάτι, που -σύμφωνα με τον κ. Μπάχμαγιερ- οφείλεται αφενός στο γεγονός ότι το «πορτοφόλι» των Αυστριακών δεν θίγεται άμεσα από την κρίση και αφετέρου στο ότι έχουν αποδεχτεί πως δεν έχει νόημα να αντιδράσουν, διότι «ούτως ή άλλως, οι πολιτικοί κάνουν ό,τι θέλουν».

Επίσης, εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, έχει αναπτυχθεί από το πολιτικό σύστημα εκστρατεία υπέρ του μηχανισμού διάσωσης του ευρώ. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο υπεύθυνος της δημοσκόπησης, η γνώμη των πολιτών μπορεί πολύ εύκολα να αλλάξει, σε περίπτωση που η κρίση «αγγίξει» και την Αυστρία, για παράδειγμα με μια αύξηση της ανεργίας, ή με μια άνοδο του πληθωρισμού, και να αυξηθεί εκ νέου η αρνητική στάση του πληθυσμού.

Κατά την άποψη του κ. Μπάχμαγιερ, τα θέματα της βοήθειας προς την Ελλάδα και της κρίσης του ευρώ, θα είναι σίγουρα κεντρικά -αν όχι τα καθοριστικά- στον προεκλογικό αγώνα για τις βουλευτικές εκλογές, που προγραμματίζονται για το φθινόπωρο του 2013.

Τέλος, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, το ποσοστό των Αυστριακών, που θεωρούν ότι η ένταξη της Αυστρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει περισσότερα πλεονεκτήματα ανέρχεται σε 43%, ενώ εκείνων που «βλέπουν» περισσότερα μειονεκτήματα στο 44%.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook