Εκτός ελέγχου μοιάζει η κατάσταση στην Αίγυπτο με τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι να μην παίρνει πίσω το διάταγμα με το οποίο έδωσε ο ίδιος υπερεξουσίες στον εαυτό του. Η χώρα όπου χτυπάει η καρδιά του αραβικού κόσμου βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στα αίμα και παραδίδεται στο μίσος και τη βία.

Όπως μεταδίδει από το Κάιρο, ο απεσταλμένος της γερμανικής επιθεώρησης Spiegel, Ματίας Γκεμπάουερ, «το ρεσιτάλ βίας που έλαβε χώρα στην Αίγυπτο την Τετάρτη το βράδυ ήταν το χειρότερο από την εποχή που ο λαός προσπαθούσε να εκδιώξει τον πρώην πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, την άνοιξη του 2011. Αυτή η νύχτα απέδειξε πόσο δύσκολο θα είναι να βρεθεί μια ειρηνική λύση στη πολιτική κρίση που ενέσκηψε στη χώρα τις τελευταίες εβδομάδες».

«Καθώς ξεδιπλώνονταν οι σφοδρές συγκρούσεις στους δρόμους της πόλης, η κάθε πλευρά κατηγορούσε την άλλη για την κλιμάκωση της βίας», γράφει ο Γερμανός ρεπόρτερ, επισημαίνοντας πως «τα παιχνίδια εξουσίας ανάμεσα στους υποστηρικτές του Μόρσι και τους πολέμιους του απειλούν να μετατραπούν σε μια ολομέτωπη κι αιματηρή σύγκρουση».

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 600 έχουν τραυματιστεί στις οδομαχίες που σημειώνονται στο Κάιρο της Αιγύπτου, στον περιβάλλοντα χώρο του προεδρικού μεγάρου, μεταξύ υποστηρικτών του ισλαμιστή προέδρου Μόρσι και αντικυβερνητικών διαδηλωτών, οι οποίοι αλληλοκατηγορούνται όσον αφορά την υπαιτιότητα για τις συγκρούσεις.

Εντωμεταξύ, 6 εκ των 17 στενών συμβούλων του προέδρου έχουν παραιτηθεί από τη περασμένη Δευτέρα επιδεινώνοντας την ήδη επισφαλή θέση του ισλαμιστή προέδρου. «Ένας εξ\’ αυτών, ο Σεϊφ Αμπντέλ Φατάχ, ανακοίνωσε την αποχώρηση του ζωντανά στον αέρα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, λέγοντας με δάκρυα στα μάτια πως αυτοί που εξουσιάζουν την Αιγυπτο ενδιαφέρονται μόνο για το προσωπικό τους όφελος κι όχι για το συμφέρον του λαού», γράφει το ρεπορτάζ Spiegel.

«Η εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μπορεί άνετα να συγκριθεί με την αντίστοιχη την άνοιξη του 2011, όταν υποστηρικτές και πολέμιοι του καθεστώτος Μουμπάρακ συγκρούονταν στους δρόμους, προτού το κύμα βίας εξαπλωθεί μέχρι την κεντρική πλατεία Ταχρίρ. Χθες βράδυ ήταν η συνεχεία εκείνων των συγκρούσεων και μάλλον δεν θα είναι οι τελευταίες», καταλήγει ο Γκεμπάουερ.

Το νέο κύμα βίας έχει ως αφορμή τη δημοσίευση ενός προεδρικού διατάγματος του Μόρσι, ο οποίος διεύρυνε σημαντικά τις εξουσίες του, ενώ προέβλεπε παράλληλα πως ο πρόεδρος και η εθνοσυνέλευση που συντάσσει το νέο Σύνταγμα δεν υπόκεινται σε δικαστικό έλεγχο ή εποπτεία. Η εν λόγω κίνηση προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της επί το πλείστον κοσμικής αντιπολίτευσης, η οποία απέδωσε δικτατορικές φιλοδοξίες στον Μόρσι.

Το Σύνταγμα είναι προγραμματισμένο να τεθεί σε δημοψήφισμα στις 15 Δεκεμβρίου, με τον αντιπρόεδρο Μαχμούντ Μέκι να προειδοπιεί μεν ότι «οι διαδηλώσεις δεν πρόκειται να εκτροχιάσουν την εν λόγω διαδικασία», αλλά να σημειώνει επίσης ότι «κάποιες αλλαγές στο κείμενο μπορούν να γίνουν και μετά το δημοψήφισμα».

tovima.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook