Το πλαίσιο που θα επιτρέπει την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης ESM θα πρέπει να έχει οριστικοποιηθεί έως το τέλος του Μαρτίου του 2013, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να αναλάβει την πλήρη ευθύνη για την εποπτεία των τραπεζών της Ευρωζώνης έως τις αρχές του 2014. Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες προτάσεις που περιλαμβάνονται στον οδικό χάρτη για την ολοκλήρωση της ΟΝΕ που παρουσίασε χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι για να αποτελέσει βάση συζήτησης κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις 13 – 14 Δεκεμβρίου, μαζί με το αντίστοιχο σχέδιο που παρουσίασε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο την προηγούμενη εβδομάδα.

Το σχέδιο βαν Ρομπάι φέρει ξεκάθαρα την σφραγίδα του Βερολίνου, καθώς από την τελική μορφή του απαλείφθηκαν δύο συστάσεις-κλειδιά που περιλαμβάνονταν στο προσχέδιο που είχε δημοσιοποιηθεί τον Οκτώβριο: Η έκδοση κοινών βραχυπρόθεσμων τίτλων και το κοινό ταμείο απομείωσης χρέους, δύο πρωτοβουλίες που αποτελούν «κόκκινο πανί» για τη Γερμανία που ανθίσταται σε κάθε πρόταση που θα μπορούσε να συνεπάγεται μεταβίβαση πόρων από τους Γερμανούς φορολογούμενους στους πιο αδύναμους εταίρους στην Ευρωζώνη. Απουσιάζει επίσης και η κοινή εγγύηση καταθέσεων, το τρίτο (και σημαντικότερο βήμα) προς την τραπεζική ένωση.

Παρ\’ όλα αυτά, ο βαν Ρομπάι προσθέτει την φωνή του σε αυτούς που πιέζουν τη Γερμανία να ανοίξει τον δρόμο για τους άλλους δυο πυλώνες, δηλαδή το ενιαίο σύστημα εποπτείας και τον μηχανισμό λύσης και εκκαθάρισης των προβληματικών τραπεζών. Η σύσταση του τελευταίου προβλέπεται και αυτή έως το τέλος του 2014 και έπεται της πλήρους λειτουργίας του εποπτικού μηχανισμού υπό την ΕΚΤ, project που κινείται ήδη εκτός χρονοδιαγράμματος: Το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ Γεργκ Άσμουσεν παραδέχθηκε ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα μπορέσουν να τηρήσουν την δέσμευσή τους να έχουν έτοιμο το νομικό πλαίσιο για το νέο σύστημα έως την 1η Ιανουαρίου 2013, ακόμα κι αν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των υπουργών Οικονομικών στο ECOFIN της 12ης Δεκεμβρίου.

Στην έκθεση προτείνεται επίσης ότι «μετά το 2014» τα κράτη της Ευρωζώνης θα πρέπει να θεσμοθετήσουν αυτοτελείς δημοσιονομικούς πόρους για την απορρόφηση των οικονομικών σοκ στην περιοχή, στους οποίους οι ενδιαφερόμενες χώρες θα έχουν πρόσβαση εφόσον πληρούν τις οικονομικές τους δεσμεύσεις. Πρόκειται για το πρώτο βήμα προς έναν προϋπολογισμό της Ευρωζώνης, κάτι που προβλέπεται σε «μακροπρόθεσμο ορίζοντα» και προϋποθέτει αλλαγή Συνθηκών-και όχι μόνο…

Πόλεμος στη φοροδιαφυγή

Δέσμη 30 μέτρων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής που κοστίζει 1 τρισ. ετησίως παρουσίασε χθες η Κομισιόν, συνεισφέροντας στον αγώνα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να τονώσουν τα φορολογικά τους έσοδα. Κολοσσοί όπως η Ιntel , η Starbucks, η Amazon, η Google και άλλοι φέρονται να πληρώνουν στην Ευρώπη πολύ λίγους φόρους σε σχέση με τον κύκλο εργασιών τους, εκμεταλλευόμενες «παραθυράκια» στη νομοθεσία.

Η Επιτροπή προτείνει στα κράτη-μέλη να σκληρύνουν τη στάση τους έναντι των φορολογικών παραδείσων, προσδιορίζοντάς τους με τη βάση κοινών κριτηρίων και θέτοντάς τους σε εθνικές μαύρες λίστες. Προτρέπει τις κυβερνήσεις να κλείσουν τα «παράθυρα» που επιτρέπουν στις εταιρείες να εκμεταλλεύονται τα διαφορετικά φορολογικά καθεστώτα στην Ε.Ε. Τα κράτη-μέλη ενθαρρύνονται να βελτιώσουν τις συμβάσεις διπλής φορολογίας ώστε να αποφεύγεται το φαινόμενο της… μη φορολόγησης. Άλλες πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν την εκπόνηση κώδικα φορολογουμένων για καλύτερη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών κ.λπ.

imerisia.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook