Την ανησυχία της πως μία σειρά καταπιεστικών καθεστώτων επιδιώκουν να «επανα-Σοβιετικοποιήσουν» μεγάλο μέρος της ανατολικής Ευρώπης και της κεντρικής Ασίας εξέφρασε η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Χίλαρι Κλίντον, εστιάζοντας την προσοχή της στη Ρωσία.

«Υπάρχει μία κίνηση για επανα-Σοβιετικοποίηση της περιοχής. Δεν θα το αποκαλέσουν έτσι, θα το αποκαλέσουν ‘τελωνειακή ένωση’ ή θα το αποκαλέσουν ‘Ευρασιατική Ένωση’ και όλα τα συναφή, αλλά μη απατάσθε, ξέρουμε ποιος είναι ο στόχος και προσπαθούμε να βρούμε αποτελεσματικούς τρόπους για να τον καθυστερήσουμε ή να τον αποτρέψουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Κλίντον, στο πλαίσιο ομιλίας που παραχώρησε στο περιθώριο συνόδου για ανθρώπινα δικαιώματα στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας.

«Προσπαθούμε να το πολεμήσουμε, αλλά είναι πολύ δύσκολο, […] πρέπει να εφεύρουμε νέους τρόπους να σας υποστηρίξουμε, αφότου οτιδήποτε έχουμε κάνει σε ορισμένα μέρη, ιδιαίτερα στη Ρωσία, ποινικοποιήται», συνέχισε η αμερικανίδα αξιωματούχος, απευθυνόμενη σε ακτιβιστές που δρουν σε χώρες της πρώην ΕΣΣΔ.

«Είναι θλιβερό ότι 20 χρόνια στη μετά-Σοβιετική εποχή […] τόσοι πολλοί από τους δείκτες προόδου υποχωρούν, […] και η επίδραση σε άτομα και οργανώσεις γίνεται πιο καταπιεστική», συμπλήρωσε η κ. Κλίντον.

Παράλληλα, το πρόβλημα επιδεινώνεται από την περιορισμένη επιρροή που ασκεί η Ουάσιγκτον σε ορισμένα κράτη της περιοχής. «Στη Λευκορωσία, έχουμε αστοχήσει έως τώρα» ενώ η Ουκρανία είναι «μία από τις μεγαλύτερες απογοητεύσεις μας».

Τα σχόλια της επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έρχονται λίγες ώρες πριν τη συνάντησή της με το ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, κατά την οποία θα συζητηθεί το ζήτημα της Συρίας. Στις διαβουλεύσεις θα συμμετάσχει και ο ειδικός διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου, Λακντάρ Μπραχίμι, σε μία προσπάθεια να ξεπεραστεί το τέλμα όπου βρίσκεται η διπλωματική προσπάθεια.

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook