Ούτε μια, ούτε δύο αλλά πέντε συνολικά ώριμες μελέτες του Δήμου Γόρτυνας που αφορούν την κατασκευή εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων (βιολογικοί καθαρισμοί), παραμένουν κλειδωμένες στα συρτάρια του ΟΑΝΑΚ, μόνο και μόνο επειδή ο Οργανισμός δεν διαθέτει διοικητικό συμβούλιο το οποίο θα υπογράψει την παράδοσή τους.

Το πρόβλημα αυτό έθεσαν υπόψη της προϊσταμένης της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Κρήτης, κας Μαρίας Κασωτάκη αλλά και του προϊσταμένου της μονάδας Ά, Ιωάννη Μπαλαντινάκη, ο Δήμαρχος Γόρτυνας Νικόλαος Σχοιναράκης και οι μηχανικοί του Δήμου που επισκέφτηκαν τα γραφεία της Περιφέρειας, ζητώντας να δοθούν μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια για την υποβολή προτάσεων.

Ο κ. Σχοιναράκης επισήμανε στην προϊσταμένη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Κρήτης, πως έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για τη δημιουργία τριών μονάδων στη δημοτική ενότητα Κόφινα (ένας για το Τσιφούτ Καστέλι, ένας για τους οικισμούς Στάβιες και Φουρνοφάραγγο, κι ένας που θα εξυπηρετεί το Διονύσι και την Παναγιά) και δυο σε αυτή του Ρούβα (Νυβρίτου, και Πανασού) αλλά επειδή ο ΟΑΝΑΚ δεν έχει αναδείξει ακόμη ΔΣ, δεν μπορεί ο Δήμος Γόρτυνας να τις παραλάβει και να τις υποβάλει ώστε να ενταχθούν.

Παράλληλα ο Δήμαρχος και η συνοδεία του είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα προγράμματα αλλά και τις προσκλήσεις που είναι σε ισχύ και να πληροφορηθούν ποιες απ’ αυτές είναι ενεργές και σε ποιες μπορεί να ενταχθεί ο μεσαρίτικος Δήμος. Η κα Κασωτάκη από την πλευρά της αφού ενημέρωσε τους επισκέπτες της πως ο Δήμος Γόρτυνας δύναται να εντάξει μελέτες που σχετίζονται μόνο με τη Διαχείριση Διανομής Πόσιμου Ύδατος, την Κατασκευή Μονάδων Βιολογικής Επεξεργασίας Λυμάτων και την Δημιουργία Αποχετευτικών Δικτύων, στη συνέχεια τους έκανε γνωστό πως έτσι κι αλλιώς τα περιθώρια να εγκριθούν τέτοιας υφής έργα είναι περιορισμένα.

Αυτό αφενός λόγο της σφικτής οικονομικής πολιτικής και αφετέρου ένεκα της πολύς αυξημένης ανταγωνιστικότητας που παρατηρείται. Συνάμα όμως η κα Κασωτάκη δεσμεύτηκε πως θα συνδράμει όσο μπορεί προκειμένου οι προτάσεις που θα υποβληθούν από το Δήμο Γόρτυνας να προωθηθούν, καθώς όπως ανέφερε αναγνωρίζει τις ελλείψεις που υπάρχουν στην περιοχή σε τέτοια έργα υποδομών.

Τέλος ο κ. Σχοιναράκης έθεσε επί τάπητος το θέμα της διαχειριστικής επάρκειας του Δήμου, ωστόσο η κα Κασωτάκη τον καθυσύχασε λέγοντάς του πως για τα επόμενα δυο χρόνια ο Δήμος θα μπορεί να εξυπηρετείται μέσω της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Ηρακλείου, μέχρι εν τω μεταξύ να μπορέσει να αποκτήσει αυτόνομη τεχνική υπηρεσία.

Σύμφωνα πάντως με τον Δήμαρχο, αν όλα πάνε καλά, μέσα στον επόμενο μήνα ο Δήμος Γόρτυνας αναμένεται να έχει προσλάβει το επιστημονικό προσωπικό που απαιτείται ώστε να αποκτήσει διαχειριστική επάρκεια

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook