Στην νέα υπερσύγχρονη φυλακή στην περιοχή της Αγυιάς Χανίων θα κάνουν φέτος Χριστούγεννα οι 150 κρατούμενοι και οι σχεδόν 100 υπάλληλοι της Δικαστικής φυλακής Χανίων.

Μετά από πολύχρονη καθυστέρηση και αναβολές, όλα πλέον είναι έτοιμα για να κλείσει η «ποντικότρυπα» – όπως την χαρακτήρισε ο ίδιος ο υπ. Δικαιοσύνης κ. Ρουπακιώτης – των δικαστικών φυλακών.

Οι δύο από τις πέντε , συνολικά, πτέρυγες του νέου κτιριακού συγκροτήματος στις φυλακές στην Αγυιά έχουν ετοιμαστεί.

Οι άδειες όλων των σωφρονιστικών υπαλλήλων έχουν ανασταλεί και έχουν τεθεί σε κατάσταση αναμονής έτσι ώστε να είναι έτοιμοι για την μετακόμιση η οποία θα γίνει υπο δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Οι περίπου 150 κρατούμενοι που βρίσκονται σήμερα στην φυλακή, θα μεταφερθούν με λεωφορεία υπο την συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης και στον συντομώτερο δυνατό χρόνο.

Η μεταφορά αναμένεται να γίνει το πρωί του Σαββάτου 15 Δεκεμβρίου και απο εκείνη την ημέρα, οι νυν φυλακές στην πόλη των Χανίων θα είναι άδειες και θα λειτουργεί η νέα φυλακή στην Αγυιά.

Όπως είπε στο Flashnews.gr, ο αντιπρόεδρος του σωματείου υπαλλήλων Καταστήματος Κράτησης Χανίων κ.Γιώργος Κονταξάκης , μετά από αναμονή πολλών ετών και τις έντονες πιέσεις των συδικαλιστών, της αυτοδιοίκησης και των φορέων, επιτέλους θα σταματήσει η απαράδεκτη και σε απάνθρωπες συνθήκες, λειτουργία των σημερινών φυλακών.

Να σημειωθεί πως η προκήρυξη για την πρόσληψη νέων σωφρονιστικών υπαλλήλων έχει «παγώσει», αλλά οι υπάλληλοι θα ενισχυθούν από 19 συναδέλφους τους που οικειοθελώς δέχτηκαν να μεταταγούν από άλλες φυλακές.

Γενικό Κατάστημα Κράτησης Κρήτη Ι

\"\"

Το νέο Γενικό Κατάστημα Κράτησης Κρήτη Ι, όπως είναι η επίσημη ονομασία των νέων φυλακών κατασκευάστηκε σε οικόπεδο επιφανείας 50 περίπου στρεμμάτων, στην περιοχή δυτικά των Αγροτικών Φυλακών Αγυιάς.

Η συνολική επιφάνεια των κτηρίων του συγκροτήματος είναι 14.855 m2, με υπόγειους χώρους 2.710 m2 περίπου.

Τα κτίρια είναι διώροφα και στεγάζουν την κυρίως φυλακή και τις υποστηρικτικές λειτουργίες αυτής ενώ υπάρχουν συνολικά πέντε πτέρυγες κάθε μια εκ των οποίων έχει 40 τρίκλινα κελιά.

Να σημειωθεί πως η πρώτη Υπουργική απόφαση για την ανέγερση των νέων φυλακών στα Χανιά, υπεγράφη το 1998, ακολούθησε δεύτερη Υπουργική απόφαση το 2002 και από το 2005 ξεκίνησαν οι εργασίες με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και υλοποίηση από την «Θέμις Κατασκευαστική» με κόστος που ξεπέρασε τα 20 εκατομ. ευρώ.

Ναπολέων Σαραντίδης
[email protected]

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook