Περιπτώσεις αισχροκέρδειας σε είδη που χρησιμοποιούνται στη διάγνωση του καρκίνου αποκαλύφθηκαν από τον Γενικό Γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Γεώργιο Σούρλα. Από αντίγραφα τιμολογίων προκύπτει ότι ραδιο-ισότοπα που χρησιμοποιούνται στα μηχανήματα petscan διατίθενται σε τιμές πολλαπλάσιες σε σχέση με εκείνες που εισάγονται ή διατίθενται στο εξωτερικό. Πρόκειται για σκευάσματα που δεν τιμολογεί ο ΕΟΦ και τα προμηθεύονται τα νοσοκομεία μέσω σύναψης ειδικών συμβάσεων.

«Ακόμη και σε μια περίοδο πρωτοφανούς οικονομικής κρίσεως ορισμένοι κοινωνικά ανάλγητοι συνεχίζουν αδίστακτα να κερδοσκοπούν και μάλιστα στον ευαίσθητο τομέα της υγείας απέναντι σε εκείνους που δίνουν μάχη για τη ζωή και εκείνους που προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανά τα ασφαλιστικά ταμεία», σχολίασε ο κ. Σούρλας.

Ειδικότερα, ο κ. Σούρλας διαβίβασε στον πρόεδρο της Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, αντεισαγγελέα Εφετών Βασίλη Φλωρίδη, φάκελο του οποίου έγινε αποδέκτης, που περιείχε τα στοιχεία-φωτιά και αντίγραφα σχετικών τιμολογίων.

Από τα στοιχεία, προκύπτει, μεταξύ των άλλων, ότι ραδιο-ισότοπο που εισάγεται στην τιμή των 623 ευρώ διατίθεται έναντι 3.300 ευρώ στην Ελλάδα, ενώ στη Γαλλία με 1.087 ευρώ. Επίσης, άλλο ραδιο-ισότοπο που εισάγεται στην τιμή των 238 ευρώ διατίθεται στην πατρίδα μας έναντι 3.000 ευρώ, ενώ στο εξωτερικό με 1.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα, «η διαφάνεια, η ανάρτηση στο διαδίκτυο των τιμών των φαρμάκων, εμφυτευμάτων, ορθοπεδικών, καρδιολογικών συσκευών και άλλων που διατίθενται στην Ελλάδα και των αντίστοιχων τιμών στο εξωτερικό θα δώσει τη λύση, την απάντηση στην κερδοσκοπία και την εκμετάλλευση».

ert.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook