Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που εργάζονται σε έναν εργοδότη δεν θα φορολογηθούν ως επιχειρηματίες, ούτε και θα πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνά

Μιλώντας στον Real FM ο κ. Στουρνάρας πρόσθεσε: «Για τους υπόλοιπους προσπαθούμε να εξυγιάνουμε το σύστημα, όλοι θα φορολογούνται με βάση βιβλία, θα αφαιρούνται οι δαπάνες, θα αφαιρούνται οι ασφαλιστικές τους εισφορές, κάτι που δεν γινόταν μέχρι τώρα, άρα θα έχουμε ένα πραγματικά καλύτερο σύστημα από πριν, το οποίο θα πατάσσει την φοροδιαφυγή».

Και πρόσθεσε: «Να είμαστε ξεκάθαροι, η φοροδιαφυγή δεν πατάσσεται μόνο με την φορολογική κλίμακα και με το φορολογικό σύστημα, θέλεις και ελέγχους, θέλεις περιουσιολόγιο, θέλεις και ποινές. Αρα προσπαθούμε να εξυγιάνουμε κάθε μέρος του φορολογικού συστήματος».

Νέα μέτρα;

Για το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά στην εφαρμογή του τρίτου μνημονίου, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε: «Δεν θα ήθελα να ξεκινήσω από το 'δεν θα πάμε καλά'. Υπάρχει πρόβλεψη συμμετρική. Αν δεν πάμε καλά σε ορισμένα κομμάτια κι αυτό το 'δεν πάμε καλά' δεν οφείλεται στην ύφεση, αλλά οφείλεται σε δική μας αβελτηρία, τότε θα πρέπει να ληφθούν άλλα μέτρα. Αν όμως πάμε καλύτερα από ότι λέει το πρόγραμμα ότι θα πάμε, τότε το 2014 θα έχουμε λιγότερα μέτρα από αυτά τα οποία προβλέπει το πρόγραμμα».

Ο υπουργός ακόμη διευκρίνισε: «Δεν σημαίνει ότι αν δεν πάει κάτι καλά πρέπει οπωσδήποτε να κόψεις μισθούς και συντάξεις. Ακόμα υπάρχουν περιθώρια μείωσης δαπανών που έχουν εν μέρει και τον χαρακτήρα σπατάλης».

Και σημείωσε: «Εχουμε κόψει στο μέγιστο δυνατό αυτό που λέμε λειτουργικές δαπάνες του ελληνικού δημοσίου. Θα δούμε αν κάτι δεν πάει καλά... Θέλετε να κόψουμε και άλλο δαπάνες άμυνας; Τις έχουμε κόψει αρκετά. Προσπαθούμε να μην τις κόψουμε άλλο. Αν όμως κάτι δεν πάει καλά ίσως οι αμυντικές δαπάνες να είναι θα έλεγα ένας πρώτος στόχος. Αυτό όμως σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά, έχουμε όμως προσπαθήσει να εξασφαλίσουμε ότι θα πάμε καλά».

Φορολογική μεταρρύθμιση σε δύο φάσεις

Ο κ. Στουρνάρας ακόμη είπε ότι η φορολογική μεταρρύθμιση θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις, η πρώτη τώρα, με το φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί έως την Τρίτη στη Βουλή, και η δεύτερη έως τον Ιούνιο με νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα προβλέπει ρυθμίσεις για τη φορολογική διοίκηση και τη φοροδιαφυγή.

Πρόσθεσε ότι στην πρώτη φάση πρέπει να εξασφαλίσουμε τα έσοδα για την επόμενη χρονιά και για το 2014. «Αυτό είναι ένα μίνι φορολογικό που πρέπει να κατατεθεί μέχρι 11 Δεκεμβρίου. Σε δεύτερη φάση, μέχρι τα μέσα του 2013 θα πρέπει να καταθέσουμε το μεγάλο φορολογικό νομοσχέδιο, για τη φορολογική διοίκηση και τη φοροδιαφυγή. Ουδέποτε ελέχθη ότι στις 11 Δεκεμβρίου θα κατατεθεί ένα πλήρες φορολογικό νομοσχέδιο» είπε.

Αναφερόμενος στις αλλαγές στη φορολογική κλίμακα που περιλαμβάνονται στη πρώτη φάση της μεταρρύθμισης ο υπουργός επισημαίνει ότι τα εισοδήματα έως 25.000 ευρώ ωφελούνται σημαντικά. «Το 80% του κόσμου ανήκει στην κατηγορία αυτή. Είναι μια σημαντική ελάφρυνση γι' αυτούς» τόνισε.

Για τα παιδιά

Επίσης, σχετικά με τη νέα επιδοματική πολιτική για τα παιδιά αναφέρει ότι «έως τώρα, ένας που ήταν κάτω από τις 9.000 ευρώ και είχε λιγότερα από τρία παιδιά, δεν έπαιρνε ούτε επίδομα, ούτε ωφελείτο από τη μείωση φόρου. Τώρα, όμως, θα ωφεληθεί».

Ακόμη, προανήγγειλε ότι θα υπάρξει αίτηση αναίρεσης της απόφασης του πολυμελούς πρωτοδικείου για τη μη είσπραξη του τέλους ακινήτων από τη ΔΕΗ, προκειμένου η υπόθεση να εκδικασθεί στον Άρειο Πάγο,

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τη λίστα Λαγκάρντ, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι το υπουργείο Οικονομικών την έχει ζητήσει, θα την παραλάβει η Διεύθυνση Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργού Οικονομικών και θα την παραδώσει -παρόντος του οικονομικού εισαγγελέα- στο ΣΔΟΕ.

«Θα αξιοποιηθεί, όπως αξιοποιείται, ήδη, και η άλλη με τους Έλληνες που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό, νομίμως ή παρανόμως. Θα δούμε εάν τα χρήματα που έχουν φύγει αντανακλώνται στις φορολογικές τους δηλώσεις» τόνισε.

 

in.gr