Ο δείκτης ανεργίας στις ΗΠΑ υποχώρησε τον Νοέμβριο στο χαμηλότερο σημείο της τετραετίας, χάρη στην αύξηση του αντίστοιχου αριθμού του ενεργού εργασιακά πληθυσμού, προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.

O επίσημος δείκτης υποχώρησε κατά 0,2% μονάδες στο 7,7%, που είναι το κατώτερο επίπεδο που έχει φθάσει η ανεργία από τον Δεκέμβριο του 2008.

Η μείωση αυτή αιφνιδίασε μεν τους αναλυτές, των οποίων οι μέσες προβλέψεις υπολόγιζαν μία μικρή αύξηση της ανεργίας στο 8%, όμως τα στοιχεία του υπουργείου καταδεικνύουν πως προέκυψε από μία μείωση του ενεργού πληθυσμού σε σχέση προς τον Οκτώβριο μεγαλύτερη από τον αντίστοιχο αριθμό των ανθρώπων που είχαν καταγραφεί επισήμως ως άνεργοι.

Όσον αφορά τις νέες προσλήψεις (εκτός αγροτικού τομέα), αυτές αυξήθηκαν κατά 5,8% έναντι του Οκτωβρίου, που αντιστοιχεί αριθμητικά σε 146.000 νέες θέσεις εργασίας, κοντά δηλαδή στο μέσο όρο της χρονιάς που είναι λίγο παραπάνω από 150.000 θέσεις εργασίας το μήνα. Ο ρυθμός μόλις που είναι αρκετός για να μειώσει την ανεργία.

Ακόμη και το στοιχείο αυτό διαψεύδει τις προβλέψεις των αναλυτών (120.000 νέες θέσεις εργασίας), όμως το υπουργείο αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις του για τις θέσεις εργασίας τον Οκτώβριο, στις 138.000.

Το υπουργείο μάλιστα υποστηρίζει στην ανακοίνωσή του πως ο κυκλώνας Σάντι που έπληξε τις ανατολικές ακτές στο τέλος Οκτωβρίου δεν είχε εμφανείς επιπτώσεις στις εκτιμήσεις του για την ανεργία και τις θέσεις εργασίας τον Νοέμβριο

 

in.gr