Τα οικονομικά προβλήματα στο χώρο της υγείας, συζήτησε την Παρασκευή αντιπροσωπεία των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, X. Σταϊκούρα.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γ. Πατούλης, ενημέρωσε τον υπουργό για τα οικονομικά προβλήματα που υπάρχουν στον ΕΟΠΥΥ, αλλά και τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γιατροί.

Ο υπουργός δεσμεύτηκε να εξετάσει τα αιτήματα και να δώσει λύσεις σε αυτά της αρμοδιότητάς του. Για την αποπληρωμή των παλαιών οφειλών ανέφερε ότι εξαρτάται από τις δόσεις του δανείου που αναμένεται να λάβουμε και από την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει το υπουργείο Υγείας.

Σχετικά με την έκτακτη επιχορήγηση που ζητήθηκε για τον ΕΟΠΥΥ για τις οφειλές του 2012, ανέφερε ότι είναι σε συζήτηση για να δοθεί έκτακτη επιχορήγηση από τα αποθεματικά για να καλυφθεί μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ.

Από την πλευρά του, οι εκπρόσωποι των γιατρών άφησαν υπόμνημα στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού στο οποίο ζητούν:

Την αποπληρωμή των οφειλομένων από τριετίαs από τα ασφαλιστικά ταμεία στους ιατρούς άμεσα, διότι υπάρχει πλέον αδυναμία επιβίωσης των ιατρείων και εργαστηρίων με απρόβλεπτες συνέπειες για την υγεία του ελληνικού λαού.

Οι παλαιές οφειλές να μην υποστούν κούρεμα. Οι ιατροί και ιδίως τα εργαστήρια έχουν πάρει δάνεια ή έχουν κάνει factoring για να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Το οποιοδήποτε κούρεμα θα καταστήσει αδύνατη την επιβίωσή τους αν δεν συνοδευτεί με αντίστοιχο κούρεμα των δανείων και του factoring. Εναλλακτική πρόταση είναι ένα μέρος να δοθεί σε ρευστό (π.χ. 70%) και το υπόλοιπο σε βεβαίωση συμψηφισμού με τα οφειλόμενα στην Εφορία ή και έναντι μελλοντικών φορολογικών υποχρεώσεων.

Όχι φορολόγηση από το πρώτο ευρώ που θα πλήξει ιδίως τους μικρομεσαίους και νέους ιατρούς. Υπό τις σημερινές συνθήκες και με τον ΕΟΠΥΥ να είναι ουσιαστικά το μοναδικό ασφαλιστικό Ταμείο δεν υφίσταται θέμα φοροδιαφυγής.

Συμψηφισμός οφειλών σε Εφορία και ασφαλιστικές εισφορές με τα οφειλόμενα από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Εγκύκλιο να μην υπάρχουν διώξεις από Εφορία και ΙΚΑ, να μην μπαίνουν οι ιατροί στον Τειρεσία και να μην υπάρχουν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης από οπουδήποτε, αν υπάρχουν οφειλές από το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Να πιεστούν οι τράπεζες να κάνουν ρυθμίσεις και κουρέματα στα δάνεια των ιατρών και ιατρικών εταιρειών εν όψει και της ανακεφαλαιοποίησής τους, δεδομένου ότι το εισόδημα των ιατρών έχει συρρικνωθεί και είναι αδύνατο να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Φορολόγηση των ιατρικών εταιρειών βάσει αυτών που έχουν εισπράξει από τα ασφαλιστικά ταμεία (όπως ισχύει και στους ιατρούς-φυσικά πρόσωπα) και όχι βάσει των αποδείξεων που έχουν κόψει αλλά δεν έχουν εισπράξει.

Κατάργηση της διατάξεως της παραγράφου 22 του άρθρου 19 του ν.3842/2010 (ΦΕΚ 58α/23-4-2010) βάσει της οποίας οι ιατροί υποχρεούνται στην έκδοση φορολογικών στοιχείων παροχής υπηρεσιών με την ολοκλήρωση της παροχής υπηρεσιών και όχι με την είσπραξη της αμοιβής. Αυτό οδηγεί σε υπέρμετρη καταβολή φόρων επί ανείσπρακτων συχνά αμοιβών, επιδεινώνοντας παραπέρα τη δυσχερή οικονομική θέση των αυτοαπασχολούμενων ιατρών.

Ειδική φορολογία υπέρ ΕΟΠΥΥ κατά 0,5% στα προϊόντα καπνού και 1% στα αλκοολούχα ποτα.

Αύξηση της επιχορήγησης του ΕΟΠΥΥ στο 1% του ΑΕΠ τουλάχιστον, για να καταστεί βιώσιμος.

Έκτακτη επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ για το 2012. Αν δεν γίνει αυτό, ο ΕΟΠΥΥ αδυνατεί να πληρώσει τους ιατρούς και εργαστήρια, με αποτέλεσμα οι ιατροί να είναι οι μοναδικοί που χριστουγεννιάτικα δεν θα πληρωθούν, δεδομένου ότι ο ΕΟΠΥΥ ως μοναδικός πλέον φορέας είναι η μοναδική πηγή εσόδων. Σημειωτέον ότι ο ΕΟΠΥΥ έχει πληρώσει για επισκέψεις ιατρών τον Ιούλιο και για πράξεις και εργαστηριακές εξετάσεις τον Μάιο και μάλιστα σε ποσοστό 90%. Οι τελευταίες πληρωμές έγιναν τον Αύγουστο και τον Νοέμβριο. Δηλαδή, κάθε τρεις μήνες πληρωνόταν ένας μήνας.

Αποπληρωμή των οφειλόμενων εφημεριών των ειδικευόμενων ιατρών και των ιατρών του ΕΣΥ.

Εφαρμογή του νόμου και αποδοχή της αίτησης θεραπείας που έχει κάνει ο ΙΣΑ στο ΓΛΚ για τη μη μείωση των συντάξεων των αυτοαπασχολούμενων ιατρών και να εφαρμοσθεί ο νόμος για πληρωμή των συντάξεων με τα 60 μεροκάματα ανειδίκευτου εργάτη.

 

in.gr