Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας αναγκάστηκε να δώσει κρατικές εγγυήσεις 2,8 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για δάνεια που δόθηκαν σε πορτογαλικές τράπεζες που αντιμετωπίζουν δυσχέρειες, σε μια προσπάθεια να αυξηθεί η χρηματοδότηση της ΕΤΕπ στην οικονομία της χώρας, η οποία πλήττεται από ύφεση.

Το αξιόχρεο των πορτογαλικών τραπεζών έχει μειωθεί περισσότερο από το αξιόχρεο του πορτογαλικού κράτους, κάνοντας όλο και πιο δύσκολο για την ΕΤΕπ να δεχτεί τις τραπεζικές εγγυήσεις κι η πορτογαλική κυβέρνηση αναγκάστηκε να παρέμβει.

Η Πορτογαλία, η οποία έχει συνάψει δανειακή σύμβαση ύψους 78 δισ. ευρώ με την τρόικα (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) πασχίζει να αντιμετωπίσει τη χειρότερη ύφεση από το 1970.

Ο υπουργός Οικονομικών Βίτορ Γκάσπαρ είπε ότι η Λισαβόνα παρείχε μια 20ετή αμετάκλητη εγγύηση στο επενδυτικό πορτφόλιο ύψους 2,8 δισ. ευρώ, και άρα αυτό θα δώσει στην ΕΤΕπ να \”καλύψει την έκθεσή της ύψους 5 δισ. δολαρίων στην Πορτογαλία\” και να δώσει \”1 δισ. ευρώ επιπλέον για νέες τοποθετήσεις\”.

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook