Το κεντρικό πρόβλημα της κρίσης στη χώρα δεν είναι άλλο από τη διαφθορά, σημειώνει ο Κάρολος Παπούλιας, στο μήνυμα του για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς, Κυριακή 9 Δεκεμβρίου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτά από τους πολιτικούς να δίνουν αυτοί το παράδειγμα.

"Πρόκειται για ένα αποκρουστικό φαινόμενο, το οποίο υποσκάπτει το κύρος και την αξιοπιστία των θεσμών, διαβρώνει τον κοινωνικό και οικονομικό ιστό, υπονομεύει κάθε προσπάθεια βιώσιμης ανάπτυξης και προόδου", αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και υπογραμμίζει ότι η καταπολέμηση της διαφθοράς συνδέεται άρρηκτα και με τον πυρήνα των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Κράτους Δικαίου και αφορά εν τέλει την ποιότητα της δημοκρατίας και τον κοινωνικό πολιτισμό.

Επιπλέον σημειώνει πως γιαα περιορισθεί η εκτεταμένη διαφθορά, δεν αρκούν τα ευχολόγια αλλά είναι ζητούμενο η ισχυροποίηση του νομικού οπλοστασίου, η συγκρότηση ελεγκτικών μηχανισμών, η ηθική απονομιμοποίηση κάθε έκφανσης του φαινομένου της διαφθοράς.

"Η οικονομική παρακμή των τελευταίων χρόνων έδειξε ότι ουσιώδης και απαραίτητη προϋπόθεση, όχι μόνο για την αντιμετώπιση της σημερινής κρίσης, αλλά και για την αποφυγή παρόμοιων κινδύνων στο μέλλον, είναι η αλλαγή δομών και στερεοτύπων ώστε να γίνουν αυτονόητοι οι κανόνες διαφάνειας παντού".

news247.gr