Περιστοιχιζόμαστε από πλαστικά. Ο μέσος Ευρωπαίος χρησιμοποιεί 100 κιλά πλαστικά προϊόντα το χρόνο, ενώ η παραγωγή τους στηρίζεται, σχεδόν εξολοκλήρου, στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Δεδομένα που όμως σύντομα αναμένεται να ανατραπούν, καθώς τα βιοπλαστικά επελαύνουν, κατακτώντας την αγορά. Κι αυτό όχι τυχαία.

Η χρήση τους, κατά μείζονα λόγο, εκτιμάται ότι θα συμβάλει στον περιορισμό των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα καθώς και στη μείωση της εξάρτησής μας από τα ορυκτά καύσιμα. Το βιοπλαστικό, που κομποστοποιείται (=γίνεται λίπασμα), θεωρείται η οικολογική απάντηση στα συμβατικά πλαστικά. Ως προς τα τελευταία, απαιτείται πολύς χρόνος για τη διάσπασή τους. Και στο ενδιάμεσο διάστημα κατακλύζουν σκουπιδότοπους και θάλασσες.

Ο κύριος λόγος της στροφής των βιομηχανιών στην παραγωγή βιοπλαστικών θα πρέπει πρωτίστως να αποδοθεί στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Την ίδια ώρα όμως γίνεται συλλογική συνείδηση το γεγονός ότι οι φυσικές πηγές μας δεν είναι ανεξάντλητες.

scienceillustrated.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook