Πηγές από την ελληνική κυβέρνηση αναφέρουν, μετά το κλείσιμο των βιβλίων για τις προσφορές στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, οι εγχώριοι και ξένοι ομολογιούχοι έχουν υποβάλει προσφορές για συμμετοχή στο πρόγραμμα πουτ φτάνει συνολικά 30 δισ. ευρώ.

«Η επαναγορά κύλησε καλά σε γενικές γραμμές, η προσφορά εντός των εκτιμήσεων, φτάνοντας περίπου τα 30 δισ. ευρώ» ανέφερε στο Reuters πηγή από την ελληνική κυβέρνηση το πρωί του Σαββάτου.

Το βιβλίο για τις προσφορές είχε κλείσει στις 19:00 της Παρασκευής. Πληροφορίες στον ελληνικό Τύπο το βράδυ της Παρασκευής ήθελαν τις προσφορές να ανέρχονται κοντά σε 16 δισ. ευρώ από hedge funds και περί τα 10 από τις ελληνικές τράπεζες.

Την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου ανακοίνωσαν η Εθνική Τράπεζα, η Alpha, η Πειραιώς και η Eurobank μετά τη σχετική έγκριση που έδωσαν τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών κατά τη συνεδρίασή τους την Παρασκευή.

Επιπλέον τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ανακοίνωσαν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Attica Bank, τα διοικητικά συμβούλια των οποίων επίσης συνεδρίασαν την Παρασκευή. Επίσης και οι μικρότερες ελληνικές τράπεζες συμμετέχουν στο πρόγραμμα επαναγοράς δημιουργώντας αισιοδοξία για την έκβαση του τελικού αποτελέσματος

Οι ελληνικές τράπεζες, ωστόσο δεν διευκρίνισαν το ύψος των ομολόγων που θα πουλήσουν.

«Οι εισηγήσεις προς τα διοικητικά συμβούλια ήταν θετικές. Ζήτησαν εξουσιοδότηση για συμμετοχή έως 100%», είπε στο Reuters τραπεζίτης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Σημειώνεται ωστόσο ότι η έγκριση των διοικητικών συμβουλίων δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι τράπεζες θα προσφέρουν το σύνολο των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν. Οι τραπεζίτες αναμένουν ως το πέρας της διαδικασίας για να διαπιστωθεί, αναλόγως με τη συμμετοχή των hedge funds, αν θα γίνει αποδεκτή η προσφορά στο σύνολό της (με το 100% των χαρτοφυλακίων που διαθέτουν) ή θα «κρατήσουν» μέρος των τίτλων.

Συγκρατημένη αισιοδοξία στο ΥΠΟΙΚ

Θετικές -σύμφωνα με τις πληροφορίες- οι πρώτες εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων και την επίτευξη του στόχου του, καθώς οι ελληνικές τράπεζες προσφέρουν το σύνολο των ομολόγων τους, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ικανοποιητικό είναι το ενδιαφέρον και από το εξωτερικό.

Το βιβλίο προσφορών έκλεισε, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, στις 19:00 της Παρασκευής (ώρα Ελλάδος). Από νωρίς πηγές από το υπουργείο επισήμαναν στο Reuters πως δεν επρόκειτο να δοθεί παράταση.

Οι επίσημες ανακοινώσεις, σύμφωνα με τους ειδικούς, αναμένεται να γίνουν το Σάββατο, καθώς η διαδικασία καταμέτρησης απαιτεί αρκετές ώρες, προκειμένου να διαμορφωθεί ξεκάθαρη εικόνα για τα ποσοστά συμμετοχής.

Υπενθυμίζεται ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της διαδικασίας επαναγοράς ομολόγων αποτελεί έναν από του όρους που έθεσε το Eurogroup που συνεδριάζει εκ νέου στις 13 Δεκεμβρίου για την εκταμίευση της δόσης, αλλά και το ΔΝΤ για να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Συμφέρουσα η προσφορά

Για θετική έκβαση του προγράμματος προϊδέαζαν τα μηνύματα που έφταναν τις προηγούμενες ημέρες στο υπουργείο Οικονομικών για τη συμμετοχή ιδιωτών στο πρόγραμμα.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες, μετά τη συνάντηση του προεδρείου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα την Πέμπτη, επικρατούσε συγκρατημένη αισιοδοξία στα επιτελεία των πιστωτικών ιδρυμάτων, εκτιμώντας ότι η αυξημένη προσφορά ομολόγων από το εξωτερικό θα επιτρέψει εντέλει τη συμβολή τους στην επαναγορά με ένα μέρος των νέων ελληνικών ομολόγων που έχουν λάβει μετά το PSI.

Παράλληλα, ο υπουργός δεσμεύτηκε κατά τη συνάντηση με τους τραπεζίτες για την προώθηση νομοθετικής πρωτοβουλίας που θα λειτουργεί ως ασπίδα στα μέλη των διοικήσεων των τραπεζών έναντι αγωγών που μπορεί να κατατεθούν σε βάρος τους από μετόχους που ίσως υποστούν απώλειες.

Επίσης, τραπεζικές πηγές σημειώνουν ότι τα αιτήματα του κλάδου για μεγιστοποίηση του οφέλους από τον αναβαλλόμενο φόρο και για ορισμένες δύο – τρεις ακόμη λογιστικές διευκολύνσεις προς την κατεύθυνση μείωσης των κεφαλαιακών αναγκών έχουν γίνει αποδεκτά.

Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ακόμη ότι τα hedge funds θα πωλήσουν σε αυτή τη φάση τα 2/3 των ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους, δηλαδή περί τα 15 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα θα προτιμήσουν να τα διακρατήσουν με στόχο να τα πωλήσουν σε υψηλότερες τιμές στο μέλλον, εφόσον βελτιωθεί η δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα.

tovima.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook