Κάποτε οι φορητοί υπολογιστές θεωρούνταν μια περιττή πολυτέλεια. Αυτό το «κάποτε» μη φανταστείτε ότι ήταν πριν από τριάντα χρόνια, αλλά πριν από δεκαπέντε.

Τότε οι φορητοί υπολογιστές είχαν αρκετά χαμηλότερες επιδόσεις σε σχέση με τους σταθερούς συναδέλφους τους, το βάρος τους οριακά επέτρεπε μεταφορά, ενώ η ποιότητα της οθόνης ήταν αρκετά κατώτερη συγκριτικά με αυτήν των monitor που υπήρχαν για επιτραπέζιους υπολογιστές.

Τα χρόνια πέρασαν, φέρνοντας ιδιαίτερα αυξημένες τεχνικές επιδόσεις στους φορητούς υπολογιστές, μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας, ποιοτικής απεικόνισης οθόνες, χαμηλό βάρος και ελκυστικές τιμές.

Τόσο πολύ άρχισαν να ελκύουν τις μάζες, που μέσα σε λίγα χρόνια, τα λάπτοπ ισοστάθμισαν τις πωλήσεις των σταθερών υπολογιστών. Φτάνοντας στις μέρες μας, θεωρείται σχεδόν δεδομένη η επιλογή του καταναλωτή, ενός φορητού υπολογιστή έναντι ενός επιτραπέζιου. Με αυτά τα στοιχεία, μπορούμε να ισχυριστούμε ότι οι φορητοί υπολογιστές έφτασαν σε ένα αποδεκτό από το καταναλωτικό κοινό σημείο εξέλιξης, τέτοιο που να δικαιολογεί την καθολική τους προτίμηση. Σωστά; Λάθος!

\"\"

Πλέον, άλλη είναι η νέα τάση, ή μόδα, ή εξέλιξη, αν θέλετε: οι υπολογιστές τύπου ταμπλέτας. Με «μπροστάρη» το iPad της Apple που εκκίνησε τη νέα βιομηχανία (και μόδα) πριν από περίπου δυόμισι  χρόνια, οι μάζες πλέον επιλέγουν αυτές τις συσκευές έναντι των λάπτοπ. Ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, οι εφηβικές ηλικίες (και δη οι παιδικές) ζητούν από τους γονείς τους για χριστουγεννιάτικο δώρο μια ταμπλέτα, αντί ενός φορητού υπολογιστή ή ακόμα και μιας παιχνιδο-κονσόλας.

Η αναφορά από την εταιρεία μετρήσεων «NPD» έρχεται να ενδυναμώσει ακόμα περισσότερο την αλλαγή προτιμήσεων του καταναλωτικού κοινού: για πρώτη φορά στη γενικότερη βιομηχανία της τεχνολογίας, οι οθόνες που κατασκευάστηκαν για ταμπλέτες τον Οκτώβριο του 2012 ξεπέρασαν σε αριθμό αυτές που κατασκευάστηκαν για φορητούς υπολογιστές. Συνεπώς, ήρθε η ώρα να υποδεχθούμε τον κατακλυσμό των ταμπλετών;

\"\"

Όχι ακριβώς, όπως σωστά υποδεικνύει η ίδια η εταιρεία NPD: τρεις λόγοι είναι που ευθύνονται για τους μεγαλύτερους αριθμούς ταμπλετών σε σχέση με των λάπτοπ, για τον μήνα Οκτώβριο. Ο πρώτος λόγος αφορά στο στοκ των λάπτοπ μοντέλων που βρίσκεται εντός των καταστημάτων – ένα απόθεμα που δύσκολα μειώνεται με ταχείς ρυθμούς μέσω λιανικής πώλησης. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με την έλευση των νέων Windows 8, καθώς οι κατασκευαστές ετοιμάζουν παραγωγή νέων μοντέλων και μορφών λάπτοπ (π.χ. τα υβριδικά μοντέλα), τα οποία εκμεταλλεύονται τις νέες δυνατότητες και χαρακτηριστικά που προσφέρουν τα «όγδοα παράθυρα». Ο τρίτος και σημαντικότερος λόγος είναι ότι τα πανταχού καταστήματα λιανικής έχουν αρχίσει να συγκεντρώνουν πληθώρα ταμπλετών στις αποθήκες τους, ελέω της ερχόμενης εορταστικής περιόδου.

\"\"

Βέβαια, από την άλλη μεριά, οι τρεις αυτοί λόγοι δεν πρέπει να οδηγήσουν σε εσφαλμένα συμπεράσματα τον καταναλωτή, όπως ότι οι φορητοί υπολογιστές -στην παρούσα μορφή τους- θα παραμείνουν να ελκύουν τα πλήθη. Αντιθέτως, τα λάπτοπ στην μορφή που προσφέρονται, ολοένα και περισσότερο θα εκλείπουν σε βάθος χρόνου, «λυγίζοντας» κάτω από την αυξανόμενη πίεση που θα δέχονται από τις ταμπλέτες. Διότι μια ταμπλέτα, ήδη εξυπηρετεί τις περισσότερες ανάγκες του μέσου καταναλωτή, ενώ στην πορεία θα τον καλύπτει πλήρως. Και ίσως όχι μόνο αυτόν, αλλά και τον πιο απαιτητικό χρήστη, καθώς με την εξέλιξη της τεχνολογίας, οι ταμπλέτες θα έχουν σχεδόν τα πάντα σε λίγα χρόνια: μεγάλη χωρητικότητα, υψηλή ποιότητα γραφικών χάρη στην εξαιρετικά αυξημένη δύναμη που θα διαθέτουν (συγκριτικά με την σημερινή), ταχύτητα ασύρματη συνδεσιμότητα, υπερ-φορητότητα (που ήδη διαθέτουν), μεγάλη διάρκεια μπαταρίας και τέλος, πολύ λιγότερα τεχνικά προβλήματα ή ακόμα και καθόλου, όπως αυτά που παρουσιάζονται στους υπολογιστές (drivers, format, ευαισθησία στους κραδασμούς, λειτουργίες backup, διάφορα «κολλήματα», κλπ).

Καταλήγοντας, είναι εμφανές ότι η νέα εποχή ακούει στο όνομα «ταμπλέτα», επίσης διαφαίνεται η επικείμενη προτίμησή τους από τους καταναλωτές, αλλά ακόμη είναι νωρίς να μιλάμε για καθολική αποδοχή από όλο το φάσμα των χρηστών. Γιατί είναι στην μέση και το θέμα της συνήθειας, το οποίο βαραίνει τους ώμους των παλαιότερων χρηστών, και που δυσκολεύονται να απαλλαχτούν από αυτό. Οι νεότερες γενιές όμως, που τώρα κάνουν τα πρώτα τεχνολογικά τους βήματα, και αυτά είναι πάνω σε ταμπλέτες, σίγουρα θα υποδεχθούν την μετά-PC-εποχή -όπως χαρακτηρίζεται- πολύ πιο εύκολα, καθώς ήδη διαθέτουν διαφορετική φιλοσοφία ως «χρήστες τεχνολογίας».

\"\"

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook