Ένα παρασιτικό αγριόχορτο είναι υπεύθυνο για τις συχνότερες και μεγαλύτερες πυρκαγιές που σημειώνονται στα δυτικά των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το χόρτο του είδους Bromus tectorum (ή cheatgrass στα αγγλικά) ξεραίνεται και καίγεται ταχύτερα από κάθε άλλο είδος βλάστησης, με τους επιστήμονες να εκτιμούν ότι αποτέλεσε το κύριο καύσιμο στο 80% των μεγαλύτερων πυρκαγιών που καταγράφηκαν στις δυτικές Πολιτείες την τελευταία δεκαετία.

Τώρα οι επιστήμονες εξετάζουν μια σειρά από λύσεις συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ενός μύκητα που μπορεί να εξοντώσει το «κακό» χόρτο.

Το αγριόχορτο Bromus tectorum έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες από εμπορικά πλοία κατά τον 19ο αιώνα και συνέχισε το ταξίδι του στην Άγρια Δύση μαζί με κτηνοτρόφους και τυχοδιώκτες που αναζητούσαν μια καλύτερη ζωή.

Το αγριόχορτο πήρε το όνομα cheatgrass (ζαβολιάρικο χόρτο) γιατί αναπτύσσεται και πεθαίνει πολύ γρήγορα στερώντας τη γύρω βλάστηση από πολύτιμες θρεπτικές ουσίες.

Είναι πολύ διαδεδομένο στη Μεγάλη Λεκάνη της αμερικανικής Δύσης, μια περιοχή έκτασης 600.000 τετρ. χλμ που καλύπτει τις Πολιτείες Νεβάδα, Κολοράντο, Άινταχο, Καλιφόρνια και Όρεγκον.

Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν τις υποψίες τους για τον ύποπτο ρόλο του αγριόχορτου μελετώντας δορυφορικές φωτογραφίες της NASA.

Την έρευνα διενήργησαν οι επιστήμονες Δρ Τζέννιφερ Μπαλτς και Μάικλ Κόδας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.

econews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook