Με το αφιέρωμα στα 90 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή ξεκινούν την Κυριακή Δεκεμβρίου  και ώρα 7:30 το βράδυ, στην αίθουσα “Μελίνα Μερκούρη” της Ιεράπετρας, οι εκδηλώσεις “Χριστούγεννα 2012” που οργάνωσε η ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α Δήμου Ιεράπετρας.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει την παρουσίαση του βιβλίου της Αγάπης Μολυβιάτη – Βενέζη “το χρονικό των δέκα ημερών και την προβολή του ντοκιμαντέρ “Γράμματα χωρίς παραλήπτη” και συνδιοργανώνεται με τον Σύλλογο Μικρασιατών Ιεράπετρας και το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών.

Πρόκειται για ένα βιβλίο - μαρτυρία της Αγάπης Μολυβιάτη-Βενέζη για την προσπάθεια ενός τούρκου αξιωματικού να σώσει τον αδερφό της Ηλία Βενέζη από τα τάγματα θανάτου το 1922. Η συγγραφέας και ποιήτρια Αγάπη Μολυβιάτη-Βενέζη είχε γεννηθεί στο Αϊβαλί της Μικράς Ασίας το 1900 και πέθανε στην Αθήνα το 1995. «Το χρονικό των δέκα ημερών» εκδόθηκε για πρώτη φορά από την ίδια το έτος 1981 και απέσπασε τιμητικές διακρίσεις, όπως το Α΄ Βραβείο Ειρήνης και Φιλίας «Αμπντί Ιπεκτσί» και το Α΄ Βραβείο της Εστίας Νέας Σμύρνης.

Το έργο επανεκδόθηκε από την ίδια το 1986, το 2007 από το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο και το 2012 από το Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών.  

“Τέτοιες μαρτυρίες αξίζουν πράγματι να ανανεώνονται για να διατηρούνται ζωντανές στη μνήμη και των νέων ανθρώπων. Γιατί το μήνυμά τους είναι ότι και μέσα στις πιο τραγικές στιγμές της ιστορίας μπορεί να λάμπουν πράξεις ανθρωπιάς, αγάπης και αλληλεγγύης. Η Αγάπη Μολυβιάτη-Βενέζη ήταν ένας σπάνιος άνθρωπος, που είχε πολύ βαθιά συνείδηση του χρέους. Του χρέους προς τον αδελφό της Ηλία Βενέζη, του οποίου προσπάθησε να σώσει τη ζωή μέσα στην καταστροφή του '22, διακινδυνεύοντας τη δική της ζωή. Μέσα από τη δίνη αυτού του πολέμου η Αγάπη Μολυβιάτη-Βενέζη γνώρισε έναν εξ ίσου σπάνιο άνθρωπο, τον Kemaletin, που κινδύνευσε κι αυτός σοβαρά στην προσπάθειά του να σώσει τον Ηλία Βενέζη από τα τάγματα θανάτου”, σημειώνει ο πρώην υπουργός εξωτερικών και πρέσβυς ε.τ. Πέτρος Γ. Μολυβιάτης. 

“Χριστούγεννα 2012”

Το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων είναι αφιερωμένο στην Αγάπη, την Ανθρωπιά και την Αλληλεγγύη και θα ολοκληρωθεί στις 5 Ιανουαρίου με συναυλία του Θάνου Μικρούτσικου.

Συναυλίες, εικαστικά δρώμενα, πρωτότυπες θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές απόπειρες αλλά και ποιητικές βραδιές συντελούν σε μια πολύπλευρη προσέγγιση του εορταστικού κλίματος των ημερών με κύρια χαρακτηριστικά γνωρίσματα την τοπική δημιουργία και το πνεύμα των Χριστουγέννων.

Στο επίκεντρο τα παιδιά, ως δημιουργοί και ως συμμετέχοντες στα δρώμενα, όπως η φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου, το χωριό των Χριστουγέννων, το τραινάκι της χαράς και η πρωτοεμφανιζόμενη παιδική μπαντίνα του Δήμου που έρχεται ως νέο σχήμα να προστεθεί στις χορωδίες, την Ορχήστρα και την Φιλαρμονική του Δήμου στις φετινές εκδηλώσεις.

Άλλωστε η κεντρική καλλιτεχνική εκδήλωση την προπαραμονή των Χριστουγέννων αποτελεί μια εκδήλωση με αμιγή Δημοτικά και τοπικά σχήματα, με τη σύμπραξη των τοπικών Σωματείων και Συλλόγων που συμμετέχουν ενεργά σε όλο το πρόγραμμα και επιφυλάσσουν εκπλήξεις στο κοινό που θα παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις.   

Το σύνολο των εκδηλώσεων στηρίζεται από μια μεγάλη ομάδα συντελεστών με αφετηρία τη σχολική ηλικία και φτάνει έως την παρουσία των μελών του ΚΑΠΗ, αναδεικνύοντας τη διάσταση της συνεργασίας και της ανάπτυξης κοινωνικών υπηρεσιών της ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α. 

θερμές ευχαριστίες για την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα της εργασίας οφείλονται στα στελέχη του Οργανισμού, τα στελέχη του προγράμματος “Κοινωνικής Εργασίας” που συμμετείχαν ενεργά και αποτελεσματικά και σε όλους τους εκπροσώπους τοπικών φορέων και Συλλόγων καθώς και τους χορηγούς που με την συνεισφορά τους οδήγησαν σ' ένα ολοκληρωμένο και πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων με πολύ χαμηλό κόστος.   

Δείτε σε βίντεο δήλωση του Προέδρου της ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α κ. Ν. Χριστοφακάκη για τις εκδηλώσεις.