Κατά την πρώτη ημέρα του  εορτασμού της πόλης του Αγίου Νικολάου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση  αφιερωμένη στην ιστορία της πόλης με θέμα «Τα μνημεία μέσα στο χρόνο». Τρεις διακεκριμένες αρχαιολόγοι, η κ. Βάσω Ζωγραφάκη, η κ. Βίλη Αποστολάκου και η κ. Γωγώ Μοσχόβη εισηγήθηκαν  τρεις άκρως ενδιαφέρουσες ομιλίες όπου αναφέρθηκαν αντίστοιχα  α) στην Καμάρα – Άγιος Νικόλαος, πόλη κάτω απ’ την πόλη, β) «…δέρκεο τύμβον…», τα νεκροταφεία της αρχαίας Καμάρας και γ) ο  Άγιος Νικόλαος στη μεσαιωνική εποχή.

Αμέσως μετά ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα με τον  Ορφέα Περίδη  και τους συνεργάτες του που μας ταξίδεψαν με τα όμορφα τραγούδια τους. Την εκδήλωση παρουσίασε η κ. Μαρία Κωστάκη φιλόλογος και υπεύθυνη Λόγου στον ΠΑΟΔΑΝ.

Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης καλωσόρισε όλους τους προσκεκλημένους και ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του τα παρακάτω:

«Σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας στη Γιορτή της πόλης του Αγίου Νικολάου, της έδρας του Δήμου μας ,της Πρωτεύουσας του Νομού Λασιθίου.

Απόψε γιορτάζουμε την πόλη του Αγίου Νικολάου, εκφράζουμε την αγάπη μας στον τόπο μας  και παράλληλα τιμούμε τους ανθρώπους που έζησαν εδώ, που γεννήθηκαν  εδώ ,που  επέλεξαν  να ζήσουν εδώ.

Εκφράζουμε την εκτίμησή μας και αποδίδουμε τιμή σε εκείνους που προέταξαν  και προτάσσουν το εμείς από  το εγώ, που συμμετέχουν, οργανώνονται, δρουν και προσφέρουν στην καθημερινή λειτουργία της πόλης και συμβάλλουν στην ανάπτυξη και την εξέλιξή της.

Τιμούμε εκείνους που με περισσή ευαισθησία, ευθύνη και συλλογικότητα, εκφράζουν με τον καλύτερο τρόπο την αγάπη τους στον τόπο μας.

Εκφράζουμε την ευαρέσκεια της κοινωνίας μας σε εκείνους που πρωτοπορούν,δημιουργούν ,επιχειρούν, οραματίζονται και κτίζουν το σήμερα και το αύριο της πόλης μας.

Την αγάπη  και την εκτίμησή μας έχουν αυτοί που αμφισβητούν, διαλογίζονται, συμμετέχουν γιατί είναι πολύτιμη η συμβολή τους στην πνευματικότητα και στον σχεδιασμό του μέλλοντός μας.

Τιμούμε όλους εκείνους που από τις θεσμικές τους θέσεις ,με ευθύνη και φρόνηση, διαχειρίζονται ,συνδιαλέγονται  και αποφασίζουν για κρίσιμα θέματα της κοινωνίας μας. Και έχουμε  φωτεινά παραδείγματα υψηλής ευθύνης και αξιοσύνης στο χώρο της Εκκλησίας,  της Διοίκησης, της Δικαιοσύνης, της Αυτοδιοίκησης, σε συλλογικά όργανα, όπως το ΕΒΕ και τους επαγγελματικούς συλλόγους, το  Εργατικό Κέντρο  και τα σωματεία  ,σε επιμελητήρια, σε συλλόγους, φορείς, σωματεία, σε κινήσεις πολιτών, σε πρωτοβουλίες συμπολιτών.

Ολοι συνέβαλλαν  και συμβάλλουν τα μέγιστα στην διατήρηση και την ανάπτυξη του κοινωνικού ιστού, στην ύπαρξη της κοινωνικής συνοχής. Η κοινωνία μας εκφράζει και το αποδεικνύει σε κάθε στιγμή την αγάπη και την προστασία στους νέους ανθρώπους   για ένα καλύτερο και πιο αισιόδοξο  μέλλον.

Στις σημερινές δύσκολες και ιδιαίτερες συνθήκες που βιώνει η χώρα και ο τόπος μας, η πόλη και η κοινωνία  μας πρέπει να δείξει την ευαισθησία  της, την αλληλεγγύη της και τα αντανακλαστικά  της ώστε να μην καταρρεύσει ο κοινωνικός ιστός μέχρι να περάσουν τα δύσκολα.

Χρειάζεται όλοι μαζί, να δείξουμε την αγάπη , την φροντίδα , την αλληλεγγύη μας και να δώσουμε ελπίδα και αισιοδοξία για το μέλλον.

Χρειάζεται όλοι μας συλλογικά και ατομικά με συνέχεια και συνέπεια, με ήθος και εντιμότητα, εμφορούμενοι από υψηλά ιδανικά και αξίες  να σχεδιάσουμε  ,να δουλέψουμε αντιμετωπίζοντας τις δυσκολίες της εποχής και δημιουργώντας βάσεις με το βλέμμα στο αύριο.

Το ανυπέρβλητο φυσικό περιβάλλον, η ισορροπία, η αρμονία και η ηρεμία που αποπνέει  ο τόπος που αγαπήσαμε και αγαπούμε  και μας κάνει περήφανους , αποτέλεσε και αποτελεί την βάση της ανάπτυξης και τα στοιχεία εκείνα στα οποία θα στηριχθεί και  η πορεία μας.

Η αισθητική του περιβάλλοντος, η ισορροπία και η βιώσιμη ανάπτυξη, η ήπια και η οικολογική προσέγγιση απαιτούν από τον καθένα μας και ατομικά και συλλογικά ανάλογες συμπεριφορές για να μπορέσουμε να έχουμε ευοίωνες προοπτικές.

Η πόλη μας που είναι φιλόξενη για τους ξένους και ανοικτή στη διαφορετικότητα, τόπος συνάντησης πολιτισμών και αξιών πρέπει να συνεχίσει να είναι ανοικτή κοινωνία αλλά και μια πόλη και κοινωνία όπου οι κάτοικοι θα αισθάνονται ότι είναι μια πόλη όπου  αξίζει να ζεις.

Οι εποχές αλλά και το χρέος μας στη γενέθλια πόλη το επιβάλλουν .

Εύχομαι  σε όλους  ευτυχία, υγεία, αρμονία και ελπίδα».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook