Οι μέσοι μισθοί στις ανεπτυγμένες χώρες εκτιμάται ότι δεν αυξήθηκαν περισσότερο από τον πληθωρισμό φέτος, παρουσιάζοντας επομένως μείωση σε πραγματικές τιμές

Τα παραπάνω αναφέρουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Παρασκευή ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας του ΟΗΕ, γεγονός που εκτιμάται ότι τροφοδοτεί τις κοινωνικές εντάσεις.

Οι μισθοί στις ανεπτυγμένες χώρες είχαν επίσης αυξηθεί λιγότερο από τον πληθωρισμό τόσο το 2008 όσο και το 2011, αλλά παρέμεναν περίπου 5% πάνω από το επίπεδο του 2000 σε πραγματικές τιμές, σύμφωνα με την έκθεση του Οργανισμού για τους μισθούς σε παγκόσμιο επίπεδο (Global Wage Report), που δημοσιεύεται κάθε δύο χρόνια.

Σε σχέση με το 2010, πέρυσι οι μισθοί μειώθηκαν 0,5% στις ανεπτυγμένες οικονομίες, ωστόσο στις αναδυόμενες, ιδίως στην Ασία, οι αμοιβές αυξήθηκαν 5%.

«Μέχρι τώρα, εξ όσων μπορούμε να εκτιμήσουμε για το 2012, σε αυτό το στάδιο η τάση μοιάζει να είναι για ανάπτυξη 0%» δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Γκάι Ράιντερ, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

Η έκθεση προτείνει στις κυβερνήσεις στις χώρες της Ευρωζώνης και σε χώρες με μεγάλα ελλείμματα να αποφύγουν τη συμπίεση των μισθών. Ο Ράιντερ κάλεσε τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν πολιτικές που ενθαρρύνουν τις επενδύσεις από επιχειρήσεις και να ενθαρρύνουν τις τράπεζες να δανείζουν σε μικρές επιχειρήσεις.

Στην Ελλάδα, ο κατώτερος μισθός έχει μειωθεί κατά το ένα πέμπτο και πλέον, από 877 ευρώ στα 684 ευρώ, ανέφερε η έκθεση.

Η έρευνα βασίζεται σε προκαταρκτικές εκτιμήσεις με βάση δεδομένα από 30 ανεπτυγμένες οικονομίες για το 2012.

Σε παγκόσμια κλίμακα -ανεξαρτήτως βαθμού ανάπτυξης- παρά ταύτα οι μισθοί αυξήθηκαν πέρυσι 1,2%, πολύ λιγότερο συγκριτικά με το 2,2% του 2010 και το 3% του 2007.

«Οι μισθωτοί παίρνουν μικρότερο κομμάτι της πίτας», αφού «μεγαλύτερο μέρος της πίτας πάει πλέον στα κέρδη και όχι στους μισθούς».

Το μερίδιο των μισθών ως προς το εθνικό εισόδημα τα τελευταία έτη υποχωρεί στο 65%, από 75% κατά τη δεκαετία του 1975. Σε 16 αναπτυσσόμενες οικονομίες, οι μισθοί φθάνουν το 58% του εθνικού εισοδήματος – βρίσκονταν στο 62% του ΑΕΠ τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1990.

 

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook