To επίπεδο του ραδιενεργού ιωδίου είναι 1.150 φορές υψηλότερο από το ανώτατο επιτρεπτό όριο, κατά τις μετρήσεις που έγιναν σε δείγματα νερού τα οποία ελήφθησαν από τη θάλασσα σε απόσταση μόλις 30 μέτρων από τους αντιδραστήρες 5 και 6 του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα, ανακοίνωσε σήμερα η Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας.

Μέχρι σήμερα οι αναλύσεις διενεργούνταν στη νότια πλευρά του εργοστασίου Φουκουσίμα Νταϊίτσι (Νο 1), στην έξοδο των αντιδραστήρων 1 και 4, οι οποίοι έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές από το σεισμό της 11ης Μαρτίου, και όπου το επίπεδο του ιωδίου 131 ήταν την Κυριακή σχεδόν 2.000 φορές υψηλότερο από το φυσιολογικό.

Οι αντιδραστήρες 5 και 6 που δεν λειτουργούσαν ενόψει εργασιών συντήρησής τους τη στιγμή του σεισμού, δεν υπέστησαν μεγάλες ζημιές και το σύστημα ψύξης τους επανασυνδέθηκε με την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Πυρηνικής Ασφάλειας Χιντεχίκο Νισιγιάμα διευκρίνισε ότι οι έλεγχοι έγιναν από τη διαχειρίστρια του εργοστασίου εταιρία Tepco σε δείγματα νερού που ελήφθησαν κοντά στους δύο αντιδραστήρες αυτούς στη βόρεια πλευρά των εγκαταστάσεων.

«Το ιώδιο 131 που ανιχνεύθηκε είναι 1.150 φορές υψηλότερο από το ανώτερο επιτρεπτό όριο στο νερό της θάλασσας κοντά στους αντιδραστήρες 5 και 6», πρόσθεσε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος.

Είναι «απαράδεκτη» η εσφαλμένη ανακοίνωση της Tepco, ότι το επίπεδο της ραδιενέργειας μετρήθηκε να είναι 10 εκατομμύρια φορές υψηλότερο από το φυσιολογικό σε δείγματα νερού που διέρρευσε χθες από το πυρηνικό εργοστάσιο, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης.

«Ακόμη και αν η κούραση όσων εργάζονται στις εγκαταστάσεις μπορεί να συντείνει για να δικαιολογηθεί το λάθος αυτό, γνωρίζοντας ότι η παρακολούθηση των επιπέδων της ραδιενέργειας είναι μείζονος σημασίας προϋπόθεση για την εγγύηση της ασφάλειας, αυτό το λάθος είναι απολύτως απαράδεκτο», τόνισε ο Γιουκίο Εντάνο.

«Η κυβέρνηση έδωσε εντολή στην Tepco να μην το επαναλάβει», πρόσθεσε.

Η Tokyo Electric Power έδωσε εκτάκτως το βράδυ χθες Κυριακή συνέντευξη Τύπου μετά τη μετάδοση της ανακοίνωσής της ότι «είναι 10 εκατομμύρια φορές υψηλότερα από το φυσιολογικό τα επίπεδα της ραδιενέργειας» από τα μέσα ενημέρωσης της Ιαπωνίας και παντού ανά τον κόσμο, επιτείνοντας το φόβο για την εξέλιξη στο πυρηνικό εργοστάσιο που υπέστη σοβαρές ζημιές στο σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου.

Ο αντιπρόεδρος της Tepco Σακάε Μούτο εξήγησε ότι ραδιενεργά στοιχεία είχαν αναμιχθεί κατά τις αναλύσεις που έγιναν σε δείγματα νερού που είχε διαρρεύσει από τον αντιδραστήρα 2.

Φόβοι για μερική τήξη των ράβδων πυρηνικού καυσίμου

Τα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας στο νερό που έχει πλημμυρίσει τον υπόγειο χώρο ενός από τους αντιδραστήρες του εργοστασίου της Φουκουσίμα μπορεί να προκλήθηκαν από τη μερική τήξη των ράβδων πυρηνικού καυσίμου μετά τον σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου, ανακοίνωσε σήμερα η ιαπωνική κυβέρνηση.

«Η ακτινοβολία φαίνεται να προέρχεται από τη μερική τήξη ράβδων καυσίμου που ήρθαν σε επαφή με το νερό που χρησιμοποιείται για την ψύξη του αντιδραστήρα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιούκιο Εντάνο. «Ο ατμός υγροποιήθηκε και μετέφερε το νερό από το εσωτερικό του κελύφους».

Η μερική τήξη είναι πιθανό να προκλήθηκε όταν το τσουνάμι κατέστρεψε τον αντιδραστήρα με αποτέλεσμα να διακοπεί η λειτουργία του συστήματος ψύξης του.

Οι δηλώσεις αυτές του Εντάνο στόχο είχαν να τονίσουν ότι δεν υπήρξε ρωγμή στο κέλυφος του αντιδραστήρα Νο2, όπως φοβούνταν ορισμένοι ειδικοί.

«Η ραδιενέργεια στο αέρα περιορίστηκε κυρίως μέσα στο κτίριο του αντιδραστήρα. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το νερό δεν περνά στο έδαφος ή στην θάλασσα», υπογράμμισε ο Εντάνο.

Οι μηχανικοί καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες να θέσουν υπό έλεγχο το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα. Πυρκαγιές, εκρήξεις και διαρροές ραδιενέργειας τους ανάγκασαν να διακόψουν πολλές φορές τις προσπάθειές τους για να αποτρέψουν μια καταστροφική τήξη των πυρήνων των έξι αντιδραστήρων του εργοστασίου.

«Πιστεύω ότι ίσως η κατάσταση να είναι πολύ σοβαρότερη από αυτή που θέλουν να πιστεύουμε», τόνισε ο ειδικός Νετζμεντίν Μεσκάτι από το πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας, προσθέτοντας πως ίσως να χρειαστούν εβδομάδες για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και μάλλον είναι αναγκαία η επέμβαση των Ηνωμένων Εθνών.

«Αυτό ξεπερνά κατά πολύ τις δυνατότητες ενός έθνους να χειριστεί την κατάσταση–χρειάζεται η στήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, αυτό είναι πιο σημαντικό από την ζώνη εναέριου αποκλεισμού στη Λιβύη», είπε ο Μεσκάτι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook