Να αφορά ολόκληρη την ενέργεια που καταναλώνουν οι ευπαθείς ομάδες και όχι μόνο το 50% - 60% όπως σήμερα, επιδιώκει το σχέδιο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, ως αντίβαρο στις μεγάλες αυξήσεις των τιμολογίων που έρχονται.

Στόχος, να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν τους 600.000 οι 300.000 περίπου σήμερα δικαιούχοι του ΚΟΤ, το οποίο από εδώ και πέρα θα αποτελεί πλέον το κύριο μέσο άσκησης κοινωνικής πολιτικής υπέρ των οικονομικά ασθενέστερων καταναλωτών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το σχέδιο που έχει ετοιμάσει η ΡΑΕ ήδη από τον περασμένο Μάρτιο, προβλέπει ότι τα όρια κατανάλωσης που θα πρέπει να έχει κάποιος για να πάρει την έκπτωση θα αυξηθούν από τις 800 κιλοβατώρες σήμερα στις 1.400 για άτομα με χαμηλό εισόδημα και μακροχρόνια ανέργους, και στις 1.600 για αναπήρους και τρίτεκνους.

Σήμερα, μακροχρόνια άνεργοι και άτομα με χαμηλό εισόδημα εφόσον έχουν εισόδημα έως 12.000 ευρώ και 4μηνιαία κατανάλωση ως 1.400 KWh δικαιούνται έκπτωση μόνο για τις πρώτες 800 KWh, με τις υπόλοιπες 600 kwh να τιμολογούνται κανονικά. Αντίστοιχα, οι τρίτεκνοι και οι ανάπηροι με εισόδημα έως 22.500 ευρώ και 4μηναία κατανάλωση έως 1.600 KWh δικαιούνται έκπτωση επίσης μόνο για τις πρώτες 800 κιλοβατώρες, με τις υπόλοιπες 800 να τιμολογούνται κανονικά.

Η εισήγηση της ΡΑΕ, θα προβλέπει η έκπτωση 30%-35% που δικαιούνται οι κατηγορίες αυτές επί των εκάστοτε τιμολογίων της ΔΕΗ, να επεκταθεί σε ολόκληρη την κατανάλωση μέχρι τα παραπάνω όρια, και όχι μόνο στις πρώτες 800 κιλοβατώρες.

Το γεγονός αυτό, μαζί με μια ενδεχόμενη αύξηση του εισοδηματικού κριτηρίου ένταξης στο ΚΟΤ–αυτό είναι αρμοδιότητα του ΥΠΕΚΑ και του υπ. Οικονομικών- θα έχει ως συνέπεια να προστεθούν στους δικαιούχους του αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες.

Ποιος θα επωμιστεί τη διεύρυνση του ΚΟΤ ;

Εδώ βέβαια ανακύπτει ένα πρόβλημα. Επειδή στο ΚΟΤ αναμένεται να δηλώσουν συμμετοχή πολλές χιλιάδες επιπλέον καταναλωτών, κάποιος θα πρέπει να επωμιστεί και τη δαπάνη. Γιατί ως γνωστόν το ΚΟΤ το επιδοτούν όλοι οι υπόλοιποι καταναλωτές μέσω των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που πληρώνουν στα τιμολόγιά τους. Άρα, εκτίναξη του αριθμού των δικαιούχων ΚΟΤ συνεπάγεται αναπόφευκτα και εκτίναξη των γνωστών μας ΥΚΩ.

Ενας επιπλέον λόγος αύξησης των ΥΚΩ είναι ότι οι μακροχρόνια άνεργοι, είναι πλέον… χιλιάδες περισσότεροι απ’ ότι πριν από ένα χρόνο. Ολες αυτές οι αιτίες καθιστούν την "εξίσωση" του ΚΟΤ όπως και ευρύτερα των επερχόμενων αυξήσεων στα τιμολόγια εξαιρετικά δύσκολη.

Σε κάθε περίπτωση, η εισήγηση της ΡΑΕ μετά από μικρές παρεμβάσεις και που αφού εγκριθεί από την προσεχή της ολομέλεια θα αποσταλεί στον υφυπουργό Περιβάλλοντος-Ενέργειας Ασημάκη Παπαγεωργίου πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα.energypress.gr