Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς ήταν ο κύριος ομιλητής σήμερα στο τέταρτο ετήσιο μνημόσυνο του τέως προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, τον οποίο χαρακτήρισε «σύμβολο του Ελληνισμού, του οποίου το όνομα έγινε εθνικό κεφάλαιο».

Το μνημόσυνο τελέστηκε στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου της κοινότητας Δευτεράς, όπου βρίσκεται η οικογενειακή κατοικία της οικογένειας Παπαδοπούλου, που τον προσκάλεσε στην Κύπρο.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι στα δύσκολα αυτά χρόνια «ο Ελληνισμός χρειάζεται ηγέτες και ο Τάσσος Παπαδόπουλος φωτίζει τα βήματα μας».

Αναφερόμενος στην περίοδο του δημοψηφίσματος για το σχέδιο Ανάν, ο κύριος Σαμαράς είπε ότι το 2004 κάποιοι προσπάθησαν να τιμωρήσουν την Κύπρο.

Υπενθυμίζοντας την αναφορά του Τάσσου Παπαδόπουλου, ότι παρέλαβε κράτος και δεν θα παραδώσει κοινότητα, ο κ. Σαμαράς είπε ότι ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλούσε για λογαριασμό όλων των Ελλήνων.

Επεσήμανε επίσης ότι, επί των ημερών του Τάσσου Παπαδόπουλου η Κύπρος έγινε πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ανακηρύχθηκε η Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη η οποία, όπως είπε, ήταν μια πολιτική κίνηση μεγάλης έμπνευσης .

Πριν από το μνημόσυνο ο κ. Σαμαράς είχε διαδοχικές συναντήσεις στο ξενοδοχείο του με τον πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ Αντρο Κυπριανού και τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Μάριο Καρογιάν.

Το Σάββατο το βράδυ ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας παρέθεσε δείπνο προς τιμήν του Ελληνα πρωθυπουργού, στην εξοχική κατοικία του στο Κελλάκι κοντά στη Λεμεσό.

Αργότερα σήμερα ο κ. Σαμαράς αναχωρεί για το Μόναχο, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας


protothema.gr