Νέα τροπή λαμβάνει η πολιτική κρίση που ταλανίζει την Αίγυπτο, καθώς ο ισλαμιστής πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι αποφάσισε να αποσύρει το διάταγμα που του παραχωρούσε ευρύτατες εξουσίες και καθιστούσε το ίδιο και τη συνταγματική εθνοσυνέλευση άτρωτους σε δικαστικό έλεγχο, ικανοποιώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο ένα από τα βασικά αιτήματα της επί το πλείστον κοσμικής αντιπολίτευσης.

Παρά ταύτα, ο κ. Μόρσι αρνήθηκε να ακυρώσει το επερχόμενο δημοψήφισμα για την επικύρωση του νέου Συντάγματος, το οποίο είναι προγραμματισμένο για τις 15 Δεκεμβρίου, με την αντιπολίτευση να απαντά καλώντας τους οπαδούς της σε νέες διαδηλώσεις. Άγνωστο παραμένει εάν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, οι οποίοι υποστηρίζουν τον κ. Μόρσι και έχουν πρωτοστατήσει στις περισσότερες φιλοκυβερνητικές συγκεντρώσεις, θα οργανώσουν σε αντιδιαδήλωση.

Μήλον της Έριδος το Σύνταγμα

Το προσχέδιο του νέου Συντάγματος συντάχθηκε από τη συνταγματική εθνοσυνέλευση, όπου πλειοψηφούσαν οι ισλαμιστές. Εξαιρεμένη από την εποπτεία των δικαστηρίων η εθνοσυνέλευση ενέκρινε το προσχέδιο του Συντάγματος λίγες μονάχα ημέρες αφότου ο κ. Μόρσι εξέδωσε το επίμαχο και αμφιλεγόμενο διάταγμα, ενώ είχε δαπανήσει περίπου έξι μήνες ετοιμάζοντάς το.

Το νέο Σύνταγμα διατηρεί τη Σαρία ως την κύρια νομοθετική βάση στην Αίγυπτο. Πολλοί φιλελεύθεροι, αριστεροί και χριστιανοί που υπηρετούσαν ως μέλη της εθνοσυνέλευσης είχαν ήδη παραιτηθεί από το σώμα, ισχυριζόμενοι πως οι θέσεις τους αγνοούνταν από την ισλαμική πλειοψηφία.

«Δεν μπορώ να φανταστώ πως έπειτα από όλα αυτά επιθυμούν να περάσουν ένα Σύνταγμα που δεν εκπροσωπεί το σύνολο των Αιγυπτίων», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Αχμέντ Σαΐντ, επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου κόμματος των Ελεύθερων Αιγυπτίων, χαρακτηρίζοντας τον αγώνα δρόμου προς το δημοψήφισμα ως «σοκαριστικό» και «πράξη πολέμου».

Το κόμμα των Ελεύθερων Αιγυπτίων μετέχει στο Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας, μία οργάνωση - ομπρέλα που απαρτίζεται από πολλές δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

Πολύνεκρος κύκλος βίας και οι Ένοπλες Δυνάμεις

Έως τώρα, τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις οδομαχίες που έχουν σημειωθεί μεταξύ των υποστηρικτών και των επικριτών του κ. Μόρσι. Οι σφοδρότερες συγκρούσεις έχουν λάβει χώρα στον περιβάλλοντα χώρο του προεδρικού μεγάρου στο Κάιρο.

Τέλος, υπενθυμίζεται πως χθες, 8 Δεκεμβρίου, οι Ένοπλες Δυνάμεις κάλεσαν κυβέρνηση και αντιπολίτευση να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω διαλόγου, προειδοποιώντας παράλληλα πως δεν προτίθενται να επιτρέψουν τη διολίσθηση της Αιγύπτου στη «σκοτεινή σήραγγα» που θα επέλθει εάν δεν υπάρξει ομόνοια.

skai.gr