Δεν είναι ακόμη επίσημα γνωστό εάν καλύφθηκε πλήρως ο στόχος της επαναγοράς χρέους. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, οι προσφορές προσέγγισαν τον στόχο των 28 δις ευρώ, χωρίς όμως να τον υπερβούν.

Κατά τις εκτιμήσεις και τις πληροφορίες που διαρρέουν από τραπεζικούς κύκλους, οι συνολικές προσφορές που κατατέθηκαν και μπορούν να γίνουν αποδεκτές, υστερούν του στόχου, αλλά ξεπερνούν τα 26 δις ευρώ.

Υπάρχει όμως δυνατότητα να καλυφθεί η απόκλιση εκ των υστέρων με «τεχνικό» τρόπο, χωρίς να παρακαμφθεί η επίσημη διαδικασία.

Νεώτερες πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να επαναληφθεί το άνοιγμα των προσφορών μόνο για τις ελληνικές τράπεζες, ώστε να «κλειδώσει» το συνολικό ποσό επαναγοράς στα 28 δις ευρώ.

Στην εκτίμηση αυτή συνηγορεί και το γεγονός ότι αποφασίσθηκε να μετατεθεί κατά μία ημέρα η επίσημη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων. Θα γίνει τελικά την Τρίτη, αντί της Δευτέρας που είχε ανακοινωθεί αρχικά.

Ως δικαιολογία γι αυτή την αναβολή προβάλλεται το ότι «η διαδικασία καταμέτρησης και ελέγχου των προσφορών είναι αρκετά χρονοβόρος».

Από το σύνολο των συγκεντρωθέντων ποσών, τα 16 δις ευρώ προσφέρθηκαν από ξένους επενδυτές (funds) και περίπου 10 δις ευρώ αντιστοιχούν στις ελληνικές τράπεζες.

Μετά την ολοκλήρωση της επαναγοράς, το ελληνικό δημόσιο θα ωφεληθεί κατά 17με 18 δις ευρώ αγοράζοντας χρέος 28 δις ευρώ καταβάλλοντας περίπου 10 δις ευρώ.

Σχετικά με την έκβαση της επαναγοράς, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης δεν διατυπώνουν εκτιμήσεις και περιορίζονται μόνο στη μετάδοση δηλώσεων Ελλήνων αξιωματούχων.

Συγκεκριμένα, το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters μετέδωσε δήλωση μη κατονομαζόμενου κυβερνητικού παράγοντα, ότι «η επαναγορά κύλησε καλά σε γενικές γραμμές, η προσφορά ήταν εντός των εκτιμήσεων, φτάνοντας περίπου τα 30 δισ. ευρώ».

Ταυτόσημες εκτιμήσεις αξιωματούχων μετέδωσε και το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων, Dow Jones Newswires, αναφέροντας ότι οι προσφορές βρίσκονται «κοντά στον επιθυμητό στόχο» και ότι το πρόγραμμα «μάλλον θα είναι επιτυχές».

Υπενθυμίζεται ότι οι ελληνικές τράπεζες που συμμετέχουν στην επαναγορά χρέους είναι οι: Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς, Τ.Τ., Attica bank, Proton bank και Probank.

Να σημειωθεί ότι μέλη διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών ανησυχούσαν μήπως ψηφίζοντας υπέρ της εμπλοκής στην επαναγορά βρεθούν κατηγορούμενα για κακουργηματική απιστία. Η εκδοχή αυτή αντιμετωπίσθηκε με δήλωση από την πλευρά της κυβέρνησης ότι θα επιχειρήσει να διασφαλίσει τις διοικήσεις των τραπεζών, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Επίσης, ισχυρό κίνητρο για τη συμμετοχή των τραπεζών θεωρήθηκε η αναβαλλόμενη φορολογία την προώθηση της οποίας φέρεται να συμφώνησε ο κ. Στουρνάρας.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook