Η ισοτιμία της φωτοβολταϊκής ενέργειας στο δίκτυο για τον οικιακό και τον εμπορικό καταναλωτή – δηλαδή η στιγμή που η ηλεκτρική ενέργεια η οποία παράγεται από Φ/Β θα είναι ανταγωνιστική σε σύγκριση με τις άλλες πηγές ενέργειας – είναι πολύ κοντά σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με το δίκτυο συνεργατών του PV Parity, στο οποίο συμμετέχει και το Πολυτεχνείο Κρήτης με το  Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων.

Στο πλαίσιο των δράσεων της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας PV Parity αξιολογήθηκαν η εξέλιξη τιμών του συστήματος, η λιανική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, το κόστος χρηματοδότησης, καθώς και το δυναμικό των χωρών για αυτο-κατανάλωση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από Φ/Β. Τα ευρήματα των μελετών είναι αναμφισβήτητα: Η ισοτιμία της Φ/Β ενέργειας στο δίκτυο θα επιτευχθεί σύντομα σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Για την ομαλή μετάβαση στην πλήρη ισοτιμία της Φ/Β ενέργειας στο δίκτυο, είναι αναγκαίο να προσαρμοστούν κατάλληλα οι υφιστάμενοι μηχανισμοί στήριξης που πρόκειται να εφαρμοστούν τα επόμενα χρόνια.

Oι συνεργάτες του PV Parity μελέτησαν την ισοτιμία της Φ/Β ενέργειας στο δίκτυο τόσο για τα οικιακά και εμπορικά τμήματα, όσο και για τα έργα βιομηχανικής κλίμακας. Αρχικά, προσδιορίστηκε η μεθοδολογία για την αποσαφήνιση των διαφόρων τύπων ανταγωνιστικότητας για διαφορετικές τυπολογίες καταναλωτών και αναπτύχθηκαν οδικοί χάρτες για την επίτευξή της σε εθνικό επίπεδο, σε όλες τις χώρες που συμμετέχουν, και για κάθε τμήμα της αγοράς.

Η επίτευξη της ισοτιμίας της Φ/Β ενέργειας στο δίκτυο επηρεάζεται από αρκετές διαφορετικές παραμέτρους. Η ανταγωνιστικότητα στον οικιακό και εμπορικό/βιομηχανικό τομέα εξαρτάται από δυναμικές παραμέτρους, όπως η εξέλιξη της λιανικής τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, το κόστος συστήματος, το κόστος χρηματοδότησης και ο βαθμός αυτο-κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κάθε χρήστη.

Στον οικιακό τομέα, η χρονική περίοδος κατά την οποία η ανταγωνιστικότητα μπορεί να επιτευχθεί διαφέρει σημαντικά από χώρα σε χώρα λόγω της διαφοροποίησης της ηλιακής ακτινοβολίας, του βαθμού ωριμότητας της Φ/Β αγοράς (που επηρεάζει το κόστος προμήθειας εξοπλισμού και εγκατάστασης) και της λιανικής τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας.

\"\"

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μελετών, η ισοτιμία της Φ/Β ενέργειας στο δίκτυο προβλέπεται να επιτευχθεί στη Γερμανία, τη Νότια Ιταλία, την Ολλανδία και την Ισπανία μέχρι το τέλος του 2012. Αντίστοιχα, στη Βόρεια Ιταλία, την Πορτογαλία και την Αυστρία θα επιτεχθεί μέχρι το 2014 ενώ τα επόμενα χρόνια θα επιτευχθεί σταδιακά και στις υπόλοιπες χώρες.

Μέχρι το τέλος της δεκαετίας -ανάλογα με την εξέλιξη των τιμών αλλά και του κόστους χρηματοδότησης- η ανταγωνιστικότητα των Φ/Β θα έχει πιθανότατα επιτευχθεί στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες χώρες που συμμετέχουν στο PV Parity.

Εκτός από τον οικιακό τομέα μελετήθηκαν και τα τμήματα που αφορούν τον εμπορικό/βιομηχανικό τομέα καθώς και οι -μεγάλης κλίμακας- πάροχοι ενέργειας. Τα αναλυτικά αποτελέσματα των προσομοιώσεων είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα: http://www.pvparity.eu/results/.

Είναι ιδιαίτερα σημαντική η προσεκτική διαχείριση της μετάβασης προς την ισοτιμία της Φ/Β ενέργειας στο δίκτυο από τους αρμόδιους εθνικούς φορείς διαμόρφωσης πολιτικής, προκειμένου να αποφευχθούν καθυστερήσεις ή λανθασμένες εκτιμήσεις. Το δίκτυο συνεργατών του PV Parity στοχεύει να δώσει απαντήσεις στα ζητήματα αυτά μέσα από τις δράσεις του, στα επόμενα βήματα υλοποίησης του.

Για το PV Parity

Το PV Parity στοχεύει να συμβάλλει στην περαιτέρω διείσδυση των Φ/Β στην Ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και στην επίτευξη της ανταγωνιστικότητάς τους στη χαμηλότερη δυνατή τιμή για την κοινωνία. Το έργο υποστηρίζεται από το πρόγραμμα Ευφυής Ενέργεια για την Ευρώπη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και διαρκεί 30 μήνες (Ιούνιος 2011-Νοέμβριος 2013). Το PV Parity καλύπτει 11 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Τσεχία.

Οι συνεργάτες του PV Parity είναι:

• WIP – Renewable Energies, Γερμανία – Συντονιστής
• Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Βιομηχανιών Φωτοβολταϊκών (EPIA)
• Vienna University of Technology (TUW), Αυστρία
• Imperial College of London, Ηνωμένο Βασίλειο
• Πολυτεχνείο Κρήτης, Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων, Ελλάδα
• Energieonderzoek Centrum Nederland (ΕCN), Ολλανδία
• Instituto para la Diversificación y Ahorro de la Energía (IDAE), Ισπανία
• Gestore dei Servizi Energetici (GSE), Ιταλία
• Stiftung Umweltenergierecht, Γερμανία
• ENEL Green Power, Ιταλία
• EDF Energies Nouvelles, Γαλλία

Περισσότερες πληροφορίες για το PV Parity είναι διαθέσιμες στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.pvparity.eu

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
Ελλάδα:
Αναπλ. Καθηγητής Θεοχάρης Τσούτσος Πολυτεχνείο Κρήτης, Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων
Tηλ : +30 28210 37825
Email : theocharis.tsoutsos(at)enveng.tuc.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook