Δύο βασικά κεφάλαια πρέπει να έχει κλείσει η κυβέρνηση έως την Πέμπτη που συνεδριάζει το Eurogroup, προκειμένου να δοθεί το «πράσινο φως» για τη δόση των 34,4 δισ. ευρώ: Το φορολογικό και την επαναγορά ομολόγων.

Σε ό,τι αφορά το φορολογικό νομοσχέδιο, τη Δευτέρα αναμένεται να λάβει την τελική έγκριση της τρόικας και την Τρίτη να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Ως προς το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι «μέχρι τη Δευτέρα ή την Τρίτη, θα μπορεί κανείς να πει με σχετική σιγουριά ότι τα πράγματα έχουν πάει καλά».

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Reuters, η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο μικρής παράτασης για συμπληρωματικές προσφορές στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, ο στόχος των 30 δισ. ευρώ δεν έχει επιτευχθεί πλήρως, καθώς υπάρχει ένα κενό περίπου 3 – 4 δισ. ευρώ.

Για την πορεία του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group.

Όσον αφορά το φορολογικό, αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα χέρια της τρόικας και η απάντηση αναμένεται έως το βράδυ της Δευτέρας, προκειμένου την Τρίτη να κατατεθεί στη Βουλή.

Από το υπουργείο Οικονομικών υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι το σχέδιο θα λάβει την έγκριση της τρόικας, αν και στελέχη ανέφεραν στο Mega ότι υπάρχουν κάποιες «τεχνικές λεπτομέρειες» που πρέπει να επανεξεταστούν.

Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δεν διευκρίνισαν ποιες είναι οι «τεχνικές λεπτομέρειες», αλλά άφησαν να εννοηθεί ότι γίνονται υπολογισμοί για την απόδοση συγκεκριμένων μέτρων.

Εφόσον δεν υπάρξουν άλλες εμπλοκές στα δύο αυτά κεφάλαια, που αποτελούν προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης, το Eurogroup που θα συνεδριάσει την Πέμπτη θα δώσει το «πράσινο φως» για τη δόση των 34,4 δισ. ευρώ.

Στη συνέχεια, τους επόμενους μήνες, η χώρα θα λάβει σε τρεις μικρότερες δόσεις ακόμη 9,3 δισ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα δοθούν εντός του πρώτου τριμήνου του 2013, σε δόσεις που είναι συνδεδεμένες με τα λεγόμενα «ορόσημα» του Μνημονίου, μεταξύ των οποίων η φορολογική μεταρρύθμιση τον Ιανουάριο.

Όπως τόνισε από την Κύπρο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, η χώρα κάνει προσπάθεια να ανακτήσει την αξιοπιστία της προκειμένου να μην υποβάλλεται κάθε τρίμηνο στο μαρτύριο της δόσης.

«Είναι προτεραιότητα για όλους μας να ανακτήσουμε ως λαός την αξιοπρέπειά μας, δεν μπορούμε να ζούμε με δανεικά, δεν μπορούμε να είμαστε εξαρτημένοι απ\’ την εκάστοτε δόση μας. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να σταθούμε ξανά στα πόδια μας και να πάρουμε τις τύχες στα χέρια μας» είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook