Mε την κλίμακα των μισθωτών θα φορολογηθούν για τα εισοδήματα του 2013 όσοι αμείβονται με μπλοκάκι, ακόμα και αν κόβουν δελτία παροχής υπηρεσιών σε δέκα διαφορετικούς εργοδότες. Προϋπόθεση, το 75% των συνολικών εισοδημάτων τους να προέρχεται από έναν εργοδότη με σχέση εργασίας που υποκρύπτει μισθωτή απασχόληση.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση, οι εν λόγω φορολογούμενοι δεν θα καταβάλουν αυξημένο τέλος επιτηδεύματος (650 ευρώ) το 2013, ωστόσο πιθανότατα θα κληθούν να πληρώσουν το τέλος των 500 ευρώ που ισχύει έως σήμερα.

Την ίδια ώρα, σε εκκρεμότητα παραμένει η αντιμετώπιση εκείνων που έχουν ανενεργά μπλοκάκια.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Τα Νέα, το υπουργείο Οικονομικών, κατόπιν και των πιέσεων των εκπροσώπων των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, αποδέχθηκε ευνοϊκότερες διατάξεις σε σχέση με τη φορολόγηση όσων αμείβονται με μπλοκάκι, αλλά στην ουσία είναι μισθωτοί.

Οι συντελεστές που προβλέπονται στο νέο φορολογικό για τους μισθωτούς – συνταξιούχους είναι:

Για εισοδήματα έως 25.000 ευρώ με 21%

Για εισοδήματα από 25.000 ευρώ έως 40.000 με 36%

Για εισοδήματα πάνω από 40.000 ευρώ με 40%

Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει οι φορολογούμενοι που εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία να εξαιρεθούν από την αύξηση του τέλους επιτηδεύματος το 2013, πριν απαλλαγούν οριστικά από την υποχρέωση πληρωμής του το 2014.

Σύμφωνα με Τα Νέα, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών εξετάζουν το ενδεχόμενο αν μπορούν τεχνικά να προσδιοριστούν οι δικαιούχοι ευνοϊκής μεταχείρισης από το 2013, όχι όμως για πλήρη απαλλαγή. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να μην επιβαρυνθούν από την αύξηση του τέλους στα 650 ευρώ και να πληρώσουν και το 2013 τέλος επιτηδεύματος 500 ευρώ.

Εν τω μεταξύ, σε εκκρεμότητα παραμένει η φορολογική μεταχείριση όσων έχουν μεν ανοιχτά βιβλία, αλλά από την άλλη έχουν δελτία παροχής υπηρεσιών σε αδράνεια.

Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ πιέζουν να υπάρξει εξαίρεση από την καταβολή του τέλους και για όσους δεν έχουν κόψει ούτε ένα δελτίο παροχής υπηρεσιών κατά τη διάρκεια της χρήσης, παρότι ορισμένοι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι απαλλαγή από το τέλος μπορεί να υπάρξει με τη διαδικασία διακοπής εργασιών.

Το αντεπιχείρημα στελεχών ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ είναι πως αν κλείσουν τα βιβλία τους, οι συγκεκριμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες γλιτώνουν το τέλος επιτηδεύματος εις βάρος του ενδεχομένου να απασχοληθούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook