Σε επτά, αντί για έξι τον χρόνο, ανεβάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, τον αριθμό των Κυριακών που θα επιτρέπεται στα εμπορικά καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ να είναι ανοιχτά.

Αυτό θα προβλέπεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο νομοσχέδιο που παρουσιάζουν σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Θ. Σκορδάς και αφορά στην τροποποίηση του αγορανομικού κώδικα και το άνοιγμα της αγοράς.

Στις σημαντικές αλλαγές που έρχονται είναι και αυτές με την καθιέρωση τεσσάρων εκπτωτικών περιόδων, αλλά και το «κούρεμα» κατά το ήμισυ του ύψους του προστίμου που επιβάλλεται σε παραβάτες της αγορανομικής νομοθεσίας, όταν αυτοί πληρώνουν εγκαίρως.

Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά τις Κυριακές, πηγές αναφέρουν στην «Η», ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα νομοθετήσει τελικά την άδεια λειτουργίας των καταστημάτων για επτά ετησίως.

Η μία επιπλέον, από τις έξι που έλεγαν την προηγούμενη εβδομάδα οι πληροφορίες, θα είναι η Κυριακή πριν από το Πάσχα (των Βαΐων). Οι άλλες έξι είναι δύο πριν από τα Χριστούγεννα, και από μία στις τέσσερις νέες εκπτωτικές περιόδους που καθιερώνει το υπουργείο Ανάπτυξης.

Αναλυτικά, οι αλλαγές που έρχονται στο καθεστώς των εκπτώσεων και των προσφορών, σε συνδυασμό με την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων, είναι:

Καθιερώνονται δύο περίοδοι τακτικών εκπτώσεων. Η χειμερινή θα ξεκινά τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου και θα λήγει στο τέλος του Φεβρουαρίου. Σε αυτή τη σεζόν επικρατεί προβληματισμός για το πότε θα είναι η ανοιχτή «Κυριακή», αν θα είναι δηλαδή στην πρώτη ή την τελευταία εβδομάδα. Η θερινή περίοδος θα έχει έναρξη τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου και θα καταλήγει στο τέλος του Αυγούστου. Τότε τα καταστήματα θα λειτουργούν την πρώτη Κυριακή της περιόδου.

Θεσπίζονται δύο περίοδοι προσφορών. Θα έχουν δεκαήμερη διάρκεια. Θα γίνονται το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου και του Μαΐου, με τα εμπορικά να είναι ανοιχτά και τις πρώτες Κυριακές των δεκαημέρων.

Σημειώνεται ότι με το ισχύον καθεστώς οι χειμερινές εκπτώσεις διαρκούσαν από τις 15 Ιανουαρίου μέχρι τέλος Φεβρουαρίου και οι θερινές από τις 15 Ιουλίου μέχρι τέλος Αυγούστου. Οι προσφορές ήταν δεκαήμερες αλλά χωρίς συγκεκριμένη περίοδο.

Η «μάχη»

Σήμερα αναμένεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης να ξεκαθαρίσει ποια θα είναι η δεύτερη Κυριακή που θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα μέσα στις φετινές γιορτές. Πληροφορίες θέλουν στους σχεδιασμούς, να είναι το άνοιγμα της αγοράς και την Κυριακή 30 Δεκεμβρίου.

Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας τα καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ θα λειτουργήσουν, ούτως ή άλλως, μία Κυριακή στις 23 του μηνός. Πηγές θέλουν την ηγεσία του υπουργείου, να θεωρεί πιο λογική ως δεύτερη Κυριακή, την 16η Δεκεμβρίου. Ωστόσο, η ΕΣΕΕ με ανακοίνωσή της δέχεται την προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς. Το υπουργείο Ανάπτυξης οριακά προλαβαίνει να θεσπίσει, με τροπολογία, την 16η Δεκεμβρίου και πιο άνετα την 30ή του μηνός.

Αλλαγές στον αγορανομικό κώδικα

Πέραν των Κυριακών, των εκπτώσεων και των προσφορών, αλλαγές θα ανακοινωθούν σήμερα και στον αγορανομικό κώδικα. Είναι σε ισχύ από το 1946 και βάσει αυτού εκδίδονταν οι αγορανομικές διατάξεις, για τις οποίες πρόσφατα ανακοινώθηκε η αντικατάστασή τους με τους Κανόνες Διακίνησης Εμπορίου και Υπηρεσιών. Ο κώδικας περιλαμβάνει αναχρονιστικές διατάξεις, που εμποδίζουν την επιχειρηματικότητα και αυτές αναμένεται να καταργηθούν.

Μία από τις αλλαγές που έρχονται είναι και οι κυρώσεις για τους παραβάτες. Πληροφορίες λένε ότι αυτές θα αυξηθούν. Και θα καθοριστούν αναλυτικά με υπουργική απόφαση, σε εξουσιοδότηση του νόμου. Ανά παράβαση θα υπάρχει συγκεκριμένο πρόστιμο. Στο νομοσχέδιο θα ορίζεται επίσης πως όποιος πληρώνει το πρόστιμο, μάλλον σε 20 μέρες από τότε που επιβλήθηκε θα απαλλάσσεται από το 50% του ύψους του. Με τον τρόπο αυτό η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης θέλει να τονώσει τα έσοδα από τα πρόστιμα.

Αντιδράσεις για το μέτρο

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η πρόθεση της κυβέρνησης να νομοθετήσει τη λειτουργία των καταστημάτων περισσότερες της μίας Κυριακής τον χρόνο.

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας με σκληρή ανακοίνωσή της προμηνύει δυναμικές κινητοποιήσεις. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης λέει «όχι στις έξι Κυριακές», εμφανίζεται αιφνιδιασμένος για τις προθέσεις της κυβέρνησης, και καλεί το υπουργείο Ανάπτυξης σε συζήτηση για το θέμα. Δεν δηλώνει αντίθετος στη δεύτερη Κυριακή των γιορτών: «Δυστυχώς, για ακόμη μία φορά μάθαμε τις προθέσεις του υπουργείου Ανάπτυξης για το εμπόριο από τα ΜΜΕ και όχι από τις θεσμοθετημένες δομές επικοινωνίας και διαβούλευσης.

Χωρίς να εξετάζονται με προσοχή οι ουσιαστικές ανάγκες των εμπορικών επιχειρήσεων, εξαγγέλλονται μέτρα που βρίσκονται σε ευθεία αντίθεση με τη θέληση χιλιάδων συναδέλφων σε ολόκληρη την χώρα», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Κορκίδης. Ο πρόεδρος του ΕΕΑ Γιάννης Ρεκλείτης τονίζει ότι «με την απόφασή αυτή ουσιαστικά υπογράφει τη θανατική ποινή των μικρών καταστημάτων στις συνοικίες της Αθήνας, επισπεύδει την εξόντωση των μικρών καταστημάτων του εμπορικού κέντρου».

imerisia.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook