Με… αποδείξεις και ονόματα υπάρχουν πλέον στοιχεία ότι πασίγνωστοι καλλιτέχνες στη χώρα μας είναι «πρωταθλητές» και στην εισφοροδιαφυγή!  Δεν πληρώνουν δηλαδή τα ένσημα που  αναλογούν στα εισοδήματά τους στο ΙΚΑ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Τα Νέα” ενώ υπάρχουν καλλιτέχνες όπως ο Γιάννης Πλούταρχος και ο Πασχάλης Τερζής που δήλωσαν την περίοδο 2007-2008 ημέρες ασφάλισης (με βάση τα έσοδά τους) που ξεπερνούν τις 1.000 και φυσικά είχαν και τις ανάλογες κρατήσεις από το Ταμείο, υπάρχουν και άλλοι όπως η Έλλη Κοκκίνου που δήλωσε το 2008 μόλις 58 ένσημα, η Άννα Βίσση με 44 ημέρες ασφάλισης το 2007 και 38 το 2008, ο Γιώργος Μαζωνάκης με 76 ημέρες το 2007 και 64 ημέρες το 2008, αλλά και ο Σάκης Ρουβάς με 93 ημέρες το 2007 και 195 ημέρες το 2008.

Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη επιτόπιοι έλεγχοι σε γνωστές πίστες προκειμένου να εντοπιστούν «επί το έργον» οι παρανομούντες και να βεβαιωθούν τα σχετικά πρόστιμα. Το θέμα μάλιστα, παρακολουθεί ήδη ο υπουργός εργασίας Ι. Βρούτσης.

Όπως και την περίοδο της αποκάλυψης των τρικ για να πληρώνουν οι καλλιτέχνες, όπως χιλιάδες άλλοι πολίτες, μικρότερους φόρους μέσω ΕΠΕ, τα στοιχεία μάλλον εξυπηρετούν όσους θέλουν να στρέψουν τα φώτα πάνω τους την ώρα που το φορολογικό έρχεται να τσακίσει το εισόδημα του μέσου Έλληνα…

Αν και μιλάμε για ονόματα πρώτης γραμμής με εμφανίσεις σε νυχτερινά κέντρα και δεκάδες συναυλίες ανά την Ελλάδα κάθε χρόνο οι περισσότεροι εμφανίζονται τα τελευταία έξι χρόνια να έχουν κάνει 20, 30 και 50 μεροκάματα. Τόσα τουλάχιστον δήλωσαν ως ασφάλιση στο ΙΚΑ.

Ουσιαστικά δηλαδή οι καλλιτέχνες αυτοί είναι… ανασφάλιστοι αφού δεν καλύπτουν ούτε το μίνιμουμ των ενσήμων για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη.

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook