Οι κακές καιρικές συνθήκες δημιούργησαν προβλήματα στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα Ανοικτής Θάλασσας, που ωστόσο διοργάνωσε με επιτυχία ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Χανίων.

Η ενημέρωση του ΙΟΧ αναφορικά με τη δεύτερη ημέρα των αγώνων:

Επεισοδιακό ήταν το Περιφερειακό Πρωτάθλημα Ανοικτής Θάλασσας που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά το Σαββατοκύριακο 8 και 9 Δεκεμβρίου.

Οι κακές καιρικές συνθήκες απαγόρευσαν σε πολλά σκάφη να καταφτάσουν στα Χανιά, παρόλο που είχαν δηλώσει συμμετοχή. Ο Αίολος όμως σε αυτόν τον αγώνα ήθελε να δοκιμάσει τις αντοχές των Κρητικών και οι εκπλήξεις του δεν σταμάτησαν στις συνθήκες προσέλευσης.

Το Σάββατο (8/12) 11 σκάφη βγήκαν στο στίβο, για να τρέξουν το μικρό και το μεγάλο Offshore όπως ήταν προγραμματισμένο. Σύμφωνα με τις οδηγίες πλου, ο στόλος είχε μοιραστεί σε 2 κατηγορίες, σε αυτή με GPH κάτω του 700 ως κατηγορία Β και σε αυτή με GPH πάνω του 700 ως κατηγορία C.

Τα σκάφη ξεκίνησαν με χαμηλής έντασης άνεμο νότιας – νοτιοδυτικής διεύθυνσης, περιμένοντας σύμφωνα με τις προγνώσεις να δυναμώσει και να πραγματοποιήσουν τις ιστιοδρομίες. Όμως, η άπνοια δεν άργησε να  απλωθεί στο στίβο και τότε άρχισε ο αγώνας για γερά νεύρα. Τα πιο γρήγορα σκάφη πρόλαβαν και πήραν κάποιες ρέφλες αέρα , αλλά τα υπόλοιπα αποτέλεσαν ζωντανή φωτογραφία με φόντο την εικόνα των Χανίων. Εξαντλώντας τα σκάφη τα χρονικά τους όρια και με υπομονή και επιμονή  κατάφεραν να τερματίσουν πέντε από αυτά στο μικρό offshore, ενώ ακόμα τέσσερα ακολούθησαν στο μεγάλο οffshore .

Την Κυριακή (9/12) ήταν προγραμματισμένες 3 ιστιοδρομίες όρτσα – πρύμα και ο στίβος ήταν έτοιμος στην ώρα του με ανέμους έντασης 16-18 Knots από τις 240 μοίρες. Η πρώτη ιστιοδρομία ξεκίνησε κανονικά αλλά κατά την εξέλιξή της η μπόρα και άνεμοι έως 30 Knots μετέτρεψαν το στίβο σε αρένα επιβίωσης. Παρόλα αυτά, όλα τα σκάφη συνέχισαν με πείσμα και τελικά τερμάτισαν τα 10 από τα 11.
Η επιτροπή επιχείρησε παρόλα αυτά και την 2η ιστιοδρομία της ημέρας αλλά ή ένταση αυξήθηκε στους 37 Knots, οπότε αφού ολοκληρώθηκε και αυτή με 2 σκάφη να εγκαταλείπουν, έστειλε τον στόλο στο Λιμάνι των Χανίων ακυρώνοντας την 3η και τελευταία ιστιοδρομία του αγώνα.

Τα τελικά αποτελέσματα όπως διαμορφώθηκαν, βρήκαν στην κατηγορία Β:
1ο το σκάφος GLAFKI III από τον Ι.Ο. Χανίων με κυβερνήτη τον Κώστα Μάμαλη.
2ο το σκάφος EL VIENTO από τον Ι.Ο. Ηρακλείου με κυβερνήτη τον Ηλία Κοβατζή.
3ο το σκάφος ΑΛΜΥΡΑ GRE 821 από τον Ι.Ο. Αγίου Νικολάου με κυβερνήτη τον Δημήτρη Αλτσιάδη.

Για την κατηγορία C:
1ο το σκάφος ΑΛΜΥΡΑ GRE 49402 από τον Ν.Ο. Χανίων με κυβερνήτη τον Γ. Ναναδάκη.
2ο το σκάφος THALASSITIS από τον Ν.Ο. Σητείας με κυβερνήτη τον Μάνο Αγγελάκη
3ο το σκάφος ΝΕΑRHOS από τον Ι.Ο. Ρεθύμνου με κυβερνήτη τον Μιχ. Βασιλάκη.

Στο OVERALL:
1ο το σκάφος GLAFKI III από τον Ι.Ο.Χ. με κυβερνήτη τον Κώστα Μάμαλη.
2ο το σκάφος EL VIENTO από τον Ι.Ο.Η. με κυβερνήτη τον Ηλία Κοβατζή.
3ο το σκάφος ΑΛΜΥΡΑ GRE 821 από τον Ι.Ο.Α.Ν. με κυβερνήτη τον Δημήτρη Αλτσιάδη.

Υπενθυμίζεται ότι ο αγώνας ήταν εξ αρχής προγραμματισμένος να πραγματοποιηθεί -βάσει του αγωνιστικού προγράμματος του 2012 της Ε.Α.Θ.- στα τέλη του περασμένου Μαΐου στο Ρέθυμνο με διοργανωτή τον Ι.Ο.Ρ. Λόγω τεχνικών δυσκολιών ωστόσο, ο αγώνας αναβλήθηκε χωρίς να οριστεί εκ νέου ημερομηνία.

Ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Χανίων, προκειμένου να διατηρηθεί ο θεσμός του Περιφερειακού Πρωταθλήματος Κρήτης ανέλαβε τη διοργάνωση του πρωταθλήματος, έχοντας τη σύμφωνη γνώμη του Ι.Ο.Ρ. Έτσι, με την βοήθεια της Ε.Α.Θ. ο αγώνας πραγματοποιήθηκε στις 8 και 9/12 με την συμμετοχή 11 σκαφών παρόλο που η πρόθεση σκαφών από όλη την Κρήτη έφτανε τα 17 σκάφη.