Την ανησυχία του για τα τεκταινόμενα στην Ιταλία εξέφρασε ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι σε τηλεφωνική του συνέντευξή του στην εφημερίδα La Repubblica, την ώρα που οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις έχουν προκαλέσει αναστάτωση στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου.

Σημειώνεται ότι ο Μάριο Μόντι ανακοίνωσε το Σάββατο ότι προτίθεται να παραιτηθεί μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, ενώ ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ανακοίνωσε ότι επιδιώκει την επανεκλογή του στην πρωθυπουργία στις εκλογές.

«Ανησυχώ, όχι για εμένα, αλλά για αυτά που βλέπω» δήλωσε χαρακτηριστικά o ιταλός πρωθυπουργός. Εξηγώντας τους λόγους της απόφασής του, τόνισε ότι δεν ένοιωθε πλέον ισχυρή πολιτική υποστήριξη για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που είχε συμφωνηθεί, ενώ επέλεξε το Σάββατο για να δημοσιοποιήσει την απόφασή του oύτως ώστε να «απορροφήσουν» καλύτερα την είδηση οι αγορές έως τη Δευτέρα.

Πτώση άνω του 3% καταγράφει πάντως αυτή την ώρα γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο στο Μιλάνο, μετά την ανακοίνωση του ιταλού πρωθυπουργού.

Αυτή την ώρα, όλοι οι κλαδικοί δείκτες βρίσκονται σε αρνητικό πρόσημο, ενώ το spread ξεπέρασε τις 350 μονάδες τη στιγμή που την Παρασκευή η διαπραγμάτευση έκλεισε στα 323 μονάδες.

Η ιταλική επιτροπή κεφαλαιαγοράς προχώρησε σε προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης κάποιων μετοχών, κυρίως στο κλάδο των τραπεζών.

O επόμενος ηγέτης της Ιταλίας δεν έχει επιλογή παρά να συνεχίσει τις οικονομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις του απερχόμενου πρωθυπουργού Μάριο Μόντι, ανέφερε για τις πολιτικές εξελίξεις στη γείτονα ο το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Γεργκ Άσμουσεν.

Ο Άσμουσεν επαίνεσε την κυβέρνηση Μόντι ότι «κατάφερε πολλά σε μικρό διάστημα: κέρδισε την εμπιστοσύνη των επενδυτών και προώθησε τη δημοσιονομική προσαρμογή».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ESM/ EFSF Κλάους Ρένγκλινγκ σημείωσε στη Suddeutsche Zeitung ότι οι αγορές έχουν επιβραβεύσει τη γείτονα για τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχει προωθήσει, αλλά υπάρχει έντονη ανησυχία μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

 

skai.gr