Την πεποίθηση της Κομισιόν ότι υπάρχει περιθώριο περαιτέρω συμμετοχής από τους διεθνείς και τους εγχώριους επενδυτές στο πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικού χρέους, το οποίο έλαβε παράταση, εξέφρασε τη Δευτέρα από τις Βρυξέλλες, ο Σάιμον Ο\’ Κόνορ, εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επίτροπου Όλι Ρεν.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε γνώση της παράτασης που δόθηκε στο πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων. Είμαστε πεπεισμένοι ότι υπάρχουν περιθώρια πρόσθετης συμμετοχής από διεθνείς και εγχώριους επενδυτές», είπε.

«Σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup, το πρόγραμμα επαναγοράς αποτελεί καθοριστικό τμήμα της συμφωνίας για τη μείωση του ελληνικού χρέους και προϋπόθεση για την επιτυχή έκβαση του προγράμματος προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας», επισήμανε και προσέθεσε:

«Όπως αποφασίστηκε στις 27 Νοεμβρίου, το Eurogroup θα συγκληθεί στις 13 Δεκεμβρίου, προκειμένου να εξετάσει τα αποτελέσματα του προγράμματος επαναγοράς ελληνικού χρέους και να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις σχετικά με την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα».

Συμμετοχή 26 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο πρόγραμμα υπάρχει συμμετοχή ύψους περίπου 16 δισ. ευρώ από ξένους -κυρίως hedge funds- και περίπου 10 δισ. ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες. Του στόχου υπολείπεται ένα ποσό της τάξης των 3 – 4 δισ. ευρώ, το οποίο αναμένεται να καλυφθεί κατά την παράταση του προγράμματος.

Οι ελληνικές τράπεζες συμμετέχουν μόνο με το 60% των ομολόγων που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους και θεωρείται βέβαιο ότι στη διάρκεια της παράτασης θα αυξήσουν το ποσοστό, ώστε να καλυφθεί ενδεχόμενο κενό και να συμπληρωθεί το απαιτούμενο ποσό.

Η επιτυχία του προγράμματος επαναγοράς είναι αναγκαία προκειμένου το Eurogroup να δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση του πρώτου πακέτου της δόσης, δηλαδή των 34,4 δισ. ευρώ από τα συνολικά 43,7 δισ. ευρώ.

Στο μεταξύ, όμως, επειδή στις 14 Δεκεμβρίου λήγουν έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου 3,4 δισ. ευρώ, τα οποία δεν θα προλάβει να αναχρηματοδοτήσει η δόση, το Δημόσιο προχωρεί σε νέα έκδοση-μαμούθ, ύψους τουλάχιστον 3,4 δισ. ευρώ.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook