Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα υπεραμύνθηκε, σήμερα, της απόφασής του να χορηγήσει αλβανική ιθαγένεια σε όλους τους Αλβανούς, όπου κι αν διαβιούν.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον πρόσφατα αθωωθέντα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, πρώην πρωθυπουργό του Κοσόβου Ραμούς Χαραντινάι, ο κ. Μπερίσα αναφέρθηκε στην απόφασή του αυτή, η οποία αναμένεται να πάρει το «πράσινο φως» και από το υπουργικό συμβούλιο εντός της εβδομάδας, τονίζοντας ότι σε καμιά περίπτωση δεν αποσταθεροποιεί την περιοχή, αλλά αντίθετα προάγει τη σταθερότητα στα Βαλκάνια.

Σημείωσε, δε, πως ανάλογη στάση έχουν υιοθετήσει αρκετά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Τη θέση αυτή του Αλβανού πρωθυπουργού υποστήριξε και ο Ραμούς Χαραντινάι εκφράζοντας, παράλληλα, την ελπίδα πως το Κόσοβο θα έχει την υποστήριξη της Αλβανίας στο πλαίσιο της ενταξιακής του πορείας στην Ένωση.

Υπενθυμίζεται ότι, την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Μπερίσα είχε δηλώσει πως η κυβέρνησή του θα ετοιμάσει νόμο για τη χορήγηση ιθαγένειας σε όλους τους Αλβανούς, όπου κι αν ζουν, στο πλαίσιο αυτού που χαρακτήρισε ως «πλατφόρμα εθνικής ένωσης».

Ο Αλβανός πρωθυπουργός είχε εκφράσει, μάλιστα, την πεποίθηση ότι η πλατφόρμα αυτή «θα παρέχει τελική λύση στο αλβανικό ζήτημα στα Βαλκάνια».


newsbeast.gr