Το βιβλίο «Οι τρεις ταφές του Χασάν Ταχσίν Πασά» θα παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση στο Λασίθι.

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει στις 15 Δεκεμβρίου 2010 και ώρα 19.00 στην Αίθουσα του Επιμελητηρίου Λασιθίου, με εισηγητές τον κ. Εμμ. Χαλκιαδάκη – Διδάκτορα Ιστορίας του ΑΠΘ, τη κ. Μαρία Γ. Σεργάκη – Φυσικό τ. Προϊσταμένη των Γ.Α.Κ. Νομού Λασιθίου και τον συγγραφέα κ. Χρίστο Χριστοδούλου.

Παράλληλα στο χώρο της εκδήλωσης θα φιλοξενηθεί έκθεση ιστορικών αρχειακών τεκμηρίων – φωτογραφιών, εντύπων κλπ με θέμα την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και τον Χασάν Ταχσίν πασά.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Λίγα λόγια για το βιβλίο και τον συγγραφέα

Με αθησαύριστο έως τώρα υλικό που προέρχεται από ελληνικά, τουρκικά, αλβανικά, και άλλα αρχεία, το βιβλίο αυτό, το μόνο στο είδος του που κυκλοφόρησε για την 100ή επέτειο της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης, αποκαλύπτει συγκλονιστικά στοιχεία για τη ζωή ενός από τους πιο ικανούς και συνάμα τους πιο παρεξηγημένους στρατιωτικούς ηγέτες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Παράλληλα αποκαλύπτει τον ρόλο της Κρήτης στα γεγονότα που οδήγησαν στην έκρηξη και την έκβαση των Βαλκανικών Πολέμων

Ο Αλβανός στη καταγωγή, Αρχιστράτηγος του Οθωμανικού Στρατού Χασάν Ταχσίν Πασάς παρέδωσε αμαχητί στον Ελληνικό Στρατό στις 26 Οκτωβρίου 1912, άθικτη και ακέραιη την Θεσσαλονίκη, το κλειδί της Βόρειας Ελλάδας. Για την πράξη του αυτή καταδικάστηκε ερήμην εις θάνατον και σπιλώθηκε ως προδότης στην Τουρκία. Ουσιαστικά πέρα από το χρονικό των μαχών στο Σαραντάπορο και τα Γιαννιτσά καθώς και την παράδοση της Θεσσαλονίκης, δεν ήταν τίποτα άλλο γνωστό γι αυτόν. Κι όμως υπήρξε ένας από τους πιο ικανούς και προβεβλημένους στρατιωτικούς ηγέτες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας την οποία υπηρέτησε.

Είναι το τέταρτο βιβλίο του δημοσιογράφου κ. Χρίστου Κ. Χριστοδούλου, προϊόν πολύχρονης έρευνας και εντάσσεται στις εξειδικευμένες μελέτες του για τα ελληνοτουρκικά. Τον πρόλογο του βιβλίου έγραψε ο καθηγητής της Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης κ. Βασίλειος Γούναρης.

Ο Χρίστος Χριστοδούλου κατάγεται από τη Ξάνθη. Είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Υπήρξε διευθυντής σύνταξης των εφημερίδων ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, διευθυντής της ΕΡΤ World καθώς και διευθυντής του Γραφείου Τύπου των Πρωθυπουργών Ιωάννη Γρίβα και Ξενοφώντα Ζολώτα. Το 2006 τιμήθηκε με το Δημοσιογραφικό Βραβείο Μπότση. Τα τελευταία χρόνια συνεργάστηκε ως αναλυτής σε θέματα ελληνοτουρκικών σχέσεων με τις εφημερίδες ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ και ΝΕΑ. Συνεργάζεται επίσης με ξένα Μ.Μ.Ε.

Έχει γράψει τα βιβλία: «Τα φωτογενή Βαλκάνια των Αδελφών Μανάκη», «Ο Εκδότης Ιωάννης Βελλίδης», και «Μουσταφά Κεμάλ, ο βίος και η πολιτεία του στη Θεσσαλονίκη» που έχουν μεταφραστεί στην αγγλική και τουρκική γλώσσα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook