Πολλοί Έλληνες σήμερα πάσχουν από τη νόσο της Αγκυλοποιητικής Σπονδυλαρθρίτιδας και δεν το γνωρίζουν. Η ΑΣ, είναι μία φλεγμονώδης νόσος που προσβάλλει κυρίως τις αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης και προκαλεί σοβαρό πόνο στη μέση και δυσκαμψία (δυσκολία κίνησης).

Πλήττει κυρίως τους νεαρούς ενήλικες 15 έως 40 ετών και η συχνότητα εμφάνισης της είναι τριπλάσια στους άνδρες συγκριτικά με τις γυναίκες. Ανάμεσα στα συμπτώματα της είναι ο πόνος στη ράχη που βαθμιαία δυναμώνει (ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες), και η πρωινή δυσκαμψία η οποία ομαλοποιείται κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά επανέρχεται εάν το άτομο παραμείνει για αρκετή ώρα ακίνητο.

Ωστόσο το ελπιδοφόρο μήνυμα είναι ότι η ΑΣ αντιμετωπίζεται εάν διαγνωστεί έγκαιρα και σε συνδυασμό με σωστή φαρμακευτική αγωγή και καθημερινή άσκηση ο ασθενής μπορεί να ζήσει μια φυσιολογική ζωή.

Με αφορμή τα παραπάνω στοιχεία πραγματοποιείται Πανελλαδική Εκστρατεία Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για την Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα με σταθμό και την πόλη του Ηρακλείου και με κεντρικό μήνυμα «ΑΣ… ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΚΡΥΒΕΙ Ο ΠΟΝΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ».

Συγκεκριμένα, σήμερα Τρίτη 11 Δεκεμβρίου οι κάτοικοι του Ηρακλείου έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τη νόσο, τα συμπτώματα και τους τρόπους πρόληψης σε ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο που λειτουργεί στην Πλατεία Λιονταριών από τις 9.00 το πρωί έως τις 17.00 το απόγευμα.

Λίγο αργότερα στις 18.30 θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή εκδήλωση για το κοινό στο Δημοτικό Μέγαρο «ΑΝΔΡΟΓΕΩ» (Αίθουσα ΑΝΔΡΟΓΕΩ, β’ όροφος), στην οδό Ανδρόγεω 2, κατά τη διάρκεια της οποίας θα πραγματοποιηθεί αναλυτική ενημέρωση από τον ρευματολόγο κο Χαράλαμπο Λιναρδάκη για τη νόσο της Αγκυλοποιητικής Σπονδυλαρθρίτιδας. Η εκδήλωση θα κλείσει με μία απολαυστική παράσταση "Καραγκιόζη" για μικρούς και μεγάλους.

Η καμπάνια πραγματοποιείται με την πρωτοβουλία των Ρευματολογικών Κλινικών των Πανεπιστημίων Κρήτης, Ιωαννίνων, Πατρών, Θεσσαλίας, Θεσσαλονίκης και της Κλινικής Παθολογικής Φυσιολογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Αντιρρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.), την Ένωση Ρευματοπαθών Κρήτης και την Ένωση Ασθενών Νότιας Ευρώπης «Agora» και την Ευγενική υποστήριξη MSD.