«Η επαναγορά επέτυχε, το θέμα είναι τι γίνεται με τις τράπεζες που έμειναν χωρίς ομόλογα».

Με αυτό το σχόλιο υποδέχτηκε κορυφαίος τραπεζικός παράγοντας την απόφαση των ελληνικών τραπεζών να διαθέσουν τελικά το σύνολο των ομολόγων τους προκείμενου να επιτύχει το πρόγραμμα επαναγορας του ελληνικού δημοσίου.

Ο άτυπος στόχος αγοράς και ακύρωσης ονομαστικού χρέους άγγιξε τελικά τα 30 με 31 δισ. ευρώ (ίσως και τα 31,5) αλλά σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι ελληνικές τράπεζες αναγκάστηκαν να βάλουν το 98 – 100% των τίτλων που κατείχαν. Οι τράπεζες συνεισέφεραν στη διαδικασία του «buyback» με το σύνολο των τίτλων τους, μετά την διαπίστωση ότι δεν ήταν ικανοποιητική η προσφορά τίτλων από τους ξένους κατόχους παρά τα περί αντίθετου μηνύματα που είχε το δημόσιο έως την Πέμπτη αργά το βράδυ.

Όπως είναι γνωστό, το πρόγραμμα επαναγοράς έκλεισε αρχικά την περασμένη Παρασκευή με επιλέξιμες προσφορές ύψους 26 με 26,5 δισ. ευρώ. Η χαμηλή, συγκριτικά με τον άτυπο στόχο, επίδοση είχε ως αποτέλεσμα να ξανανοίξει το βιβλίο προσφορών ως σήμερα το μεσημέρι ώρα Ελλάδος.

Υπενθυμίζεται ότι σε λίγη ώρα ακολουθεί συνεδρίαση του Euro Working Group που θα αξιολογήσει τα οριστικά αποτελέσματα της επαναγοράς.

Όλα για την εκταμίευση της δόσης
Από το αποτέλεσμα του «buyback» θα ανοίξει και μια νέα σελίδα στο «σήριαλ» των σχεδίων διάσωσης της Ελλάδος.

Ευθύς αμέσως μόλις έχουν το τελικό αποτέλεσμα της διαδικασίας επαναγοράς χρέους, οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης θα συνεδριάσουν (μέσω τηλεδιάσκεψης) για να αποτιμήσουν την κατάσταση, για να δουν τι θα περιμένουν και πώς θα την χειριστούν ενόψει του κρίσιμου και καθοριστικού eurogroroup της Πέμπτης για την Ελλάδα και την δόση-μαμούθ των 34 δισ. ευρώ του Δεκεμβρίου.

Η επιτυχία της επαναγοράς αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης. Από τα dealing room πάντως εκτιμούν πως ο στόχος επετεύχθη, αφού τελικώς όμως χρειάστηκε να ανοίξουν ξανά τα βιβλία προσφορών για να …επιτελέσουν το «πατριωτικό καθήκον» τους –κατά τη ρήση του Γιάννη Στουρνάρα- και να καλύψουν τα όποια κενά άφησαν οι ξένοι και να φτάσουν στα 30 δισ. τα ελληνικά ομόλογα που θα εξαγοράσει (και μετά να διαγράψει) το δημόσιο.

Στο «τραπέζι» της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup θα συζητηθούν ακόμα:

– Πόσα ομόλογα θα αγοράσει το δημόσιο και τι χρέος διαγράφει με αυτά,

– Τι λήξεως ομόλογα αγοράζει και διαγράφει το δημόσιο,

– Με τι κεφάλαια και πόσα θα αντλήσει από το EFSF,

– Αν θα αγοραστούν ακόμη και ομόλογα σε υψηλότερες τιμές,

– Αν θα υπάρξει επιπλέον χρηματοδότηση της Ελλάδας,

– Αν θα καλυφθούν με άλλους τρόπους τυχόν κενά χρηματοδόησης.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook