Η Emma Whitehead είναι ένα 6χρονο παιδί γεμάτο ενέργεια. Είναι δύσκολο κανείς να πιστέψει ότι την περασμένη άνοιξη παρολίγον να πεθάνει από λευχαιμία.

Όταν μια μέρα κατέρρευσε οι γονείς της Kari και Tom την πήγαν στο νοσοκομείο. Μετά από εξετάσεις οι γιατροί διέγνωσαν οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία.

Οι γονείς της πήγαν τη κόρη τους στο Children’s Hospital of Philadelphia, μια ειδική παιδιατρίκη κλινική ώστε η μικρή να κάνει χημειοθεραπείες.

Αρχικά, όπως σχεδόν όλα τα παιδιά, η Emma είχε εμφανή σημάδια βελτίωσης και έδειχνε ότι μπορούσε να νικήσει τη νόσο.

Για επτά μήνες βρισκόταν σε πλήρη ύφεση. Το ανοσοποιητικό της σύστημα έδειχνε ότι καταπολέμησε το καρκίνο. Μάλιστα οι εξετάσεις τις οποίες είχε κάνει ολοκληρώνοντας την πρώτη σειρά θεραπειών είχαν δείξει ότι ο αιματολογικός καρκίνος είχε εξαφανιστεί από τον οργανισμότης.

Όλα πήγαιναν καλά, αλλά για πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Λίγο καιρό αργότερα άρχισε να εμφανίζει τα ίδια συμπτώματα. Η κακοήθεια άρχισε να αναπτύσσεται σχεδόν με μανία και να αυξάνεται στον οργανισμό της. Οι γιατροί ενημέρωσαν τους γονείς της πως δεν υπήρχε ελπίδα.

Οι γονείς της δε το έβαλαν κάτω. Έμαθαν ότι στο Πανεπιστήμιο της Pennsylvania δοκιμάζεται μια νέα θεραπεία, η οποία όμως δεν έχει γίνει ποτέ σε παιδί ούτε σε κάποιον ενήλικο που είχε τέτοιου είδους λευχαιμία.

Στα μέσα του περασμένου Απριλίου η 6χρονη πλέον Emma μπήκε στο νοσοκομείο Memorial Sloan-Kettering Cancer Center για τη δοκιμαστική θεραπεία.

\”Στόχος μας είναι να η θεραπεία, αλλά δεν μπορούμε να πούμε αυτή τη λέξη\” αναφέρει στους New York Times o Dr. Carl June που διευθύνει την πειραματική θεραπεία, που αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο της Pennsylvania.

Ελπίζει ότι η νέα θεραπεία θα αντικαταστήσει την μεταμόσχευση μυελού των οστών, μια δύσκολη, επικίνδυνη και δαπανηρή διαδικασία που είναι η τελευταία ελπίδα για όσους πάσχουν από λευχαιμία.

Σε τρεις ενήλικες με χρόνια λευχαιμία που ακολούθησαν τη θεραπεία δεν υπάρχουν ενδείξεις της νόσου. Δύο από αυτούς είναι καλύτερα για περισσότερο από δύο χρόνια, είπε ο δρ David Porter. Οι ερευνητές μάλιστα παρουσίασαν τα αποτελέσματα τους την περασμένη Κυριακή στην Ατλάντα σε συνέδριο της Αμερικανικής Αιματολογικής Εταιρείας.

Ο Δρ John Wagner, διευθυντής της παιδιατρικής κλινικής και μεταμόσχευση μυελού στο Πανεπιστήμιο της Μinnessota, έμεινε \”έκπληκτος\” από τα αποτελέσματα.

Μάλιστα η φαρμακευτική εταιρεία Novartis έχει δεσμευτεί για την κατασκευή ενός ερευνητικού κέντρου στην πανεπιστημιούπολη του πανεπιστημίου για να φέρει τη θεραπεία στην αγορά.

Η θεραπεία

Οι γιατροί της αφαίρεσαν χιλιάδες κύτταρα του ανοσοποιητικού της συστήματος. Ακολούθως αφαίρεσαν το γενετικό υλικό και το αντικατέστησαν με γενετικό υλικό αδρανοποιημένου DNA από τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS.

Ο ιός επιλέχθηκε επειδή είναι ο ιδανικός για τη μεταφορά γενετικού υλικού μέσα στα κύτταρα του ανοσοποιητικού. Αυτή είναι άλλωστε και η ιδιαιτερότητα που τον κάνει να μην μπορεί να εντοπιστεί και να εξουδετερωθεί με τα φάρμακα, ότι ενσωματώνεται πλήρως, γίνεται δηλαδή ένα με το ανθρώπινο DNA.

Τα νέα γονίδια ήταν προγραμματισμένα από ηλεκτρονικό υπολογιστή να επιτεθούν στα Β – κύτταρα τα οποία με έναν ειδικό μηχανισμό δημιουργούν τον τύπο της λευχαιμίας από τον οποίο έπασχε η Έμα.

Αφού προηγήθηκε αυτή η διαδικασία στο εργαστήριο οι γιατροί επέστρεψαν με ορό στον οργανισμό της τα ίδια της τα κύτταρα, πλέον όμως με διαφορετικές «οδηγίες χρήσης» και αποστολή να σκοτώσουν την λευχαιμία.

Ο οργανισμός της άρχισε να αντιδρά με σπασμούς και υψηλό πυρετό μια κατάσταση η οποία διήρκεσε για περίπου 11 ώρες. Επιπλέον, έπρεπε να μείνει για καταστολή για περίπου μία εβδομάδα. Στις 2 Μαΐου την ημέρα που η Έμα έκλεινε τα επτά της χρόνια, οι υπεύθυνοι της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας την ξύπνησαν λέγοντάς της «χρόνια πολλά Έμα, να τα εκατοστίσεις».

Σήμερα, επτά μήνες αργότερα, η Έμα παίζει ανέμελα στην αυλή του σπιτιού της πηγαίνει στο σχολείο και ζει ευτυχισμένη με τους γονείς της, καθώς ο καρκίνος, όπως λένε οι επιστήμονες, δεν πρόκειται να επανεμφανιστεί.

\”Ήρθε η ώρα για την μικρή να γίνει ξανά παιδί και να ζήσει την παιδική της ηλικία\” δήλωσε ο καθηγητής Whitehead.

Οι ερευνητές Πενσιλβάνια δήλωσαν έκπληκτοι οταν διαπιστώσαν οτι μια μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία ενδιαφέρεται για την εργασία τους καθώς γνωρίζουν ότι αυτές έχουν στραφεί στην αναπτύξη προϊόντων, όπως το Viagra ή τα φάρμακα χοληστερόλης, τα οποία εκατομμύρια άνθρωποι χρησημοποιούν.


newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook