Ο Αυστραλός ποδηλάτης Chris Gruar θα επισκεφθεί αυτές τις ημέρες (10-11 Δεκεμβρίου 2012) ερευνητές του Πανεπιστημίου Κρήτης των οποίων η έρευνα χρηματοδοτείται από την AICR (Association for International Cancer Research) στα πλαίσια της 30.000 χιλιομέτρων ποδηλατοπορίας του από την Αγγλία στην Αυστραλία.

Τις επόμενες εβδομάδες ίσως δείτε τον 26χρονο Αυστραλό δάσκαλο Chris Gruar να ταξιδεύει με το ποδήλατό του στους δρόμους της Κρήτης, ως μέρος της πορείας του ανάμεσα στα δύο ημισφαίρια, με σκοπό να συγκεντρώσει χρήματα για την AICR, μία οργάνωση που έχει τη βάση της στη Σκωτία και στηρίζει αντικαρκινική έρευνα σε όλο τον κόσμο. Αυτή την στιγμή, η AICR χρηματοδοτεί 182 ενεργά ερευνητικά προγράμματα, εκ των οποίων 76 στο Ηνωμένο Βασίλειο και 106 παγκοσμίως. Στο σύνολό τους περιλαμβάνουν 179 επιστήμονες σε 104 διαφορετικά ιδρύματα από 18 χώρες. Κάθε χρόνο, χρηματοδοτήσεις που προσεγγίζουν τα 11,3 εκατομμύρια ευρώ δίνονται σε ερευνητικά προγράμματα μετά από αυστηρή αξιολόγηση.

Το μεγάλο αυτό ταξίδι του Chris άρχισε στην Αγγλία τον περασμένο Απρίλιο. Ο Chris έχει ήδη επισκεφθεί 28 διαφορετικές χώρες, πρoτού φτάσει στην Ελλάδα στην αρχή του Νοεμβρίου. Σήμερα θα συναντήσει τον Επίκουρο Καθηγητή κ. Γεώργιο Ζάχο στο Τμήμα Βιολογίας και τον Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Χρήστο Τσατσάνη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, δύο από τους τέσσερεις επιστήμονες στην Ελλάδα των οποίων η έρευνα χρηματοδοτείται αυτή τη στιγμή από την AICR.

Προηγουμένως, συναντήθηκε με τους Αν. Καθηγητές κ.κ. Ζ. Λυγερού και Σ. Ταραβήρα στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Chris θα γνωριστεί με ερευνητές οι οποίοι θα του παρουσιάσουν την έρευνα που πραγματοποιείται στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Ο Chris θα περιηγηθεί κατόπιν στους χώρους του Πανεπιστημίου Κρήτης και θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με φοιτητές και να συνομιλήσει μαζί τους. Επιπλέον, θα επισκεφθεί το Σχολείο Ευρωπαικής Παιδείας στο Ηράκλειο όπου θα συνομιλήσει με μαθητές του Δημοτικού και του Γυμνασίου για το ταξίδι του και το σκοπό του.

Σχετικά με τη σημερινή του επίσκεψη ο Chris είπε: «Ανυπομονώ να επισκεφτώ το Πανεπιστήμιο Κρήτης και τα εργαστήρια καθώς αυτό θα με βοηθήσει να καταλάβω καλύτερα το είδος της έρευνας το οποίο προσπαθώ να βοηθήσω με την πορεία μου με το ποδήλατο. Επίσης, επειδή είμαι και ο ίδιος δάσκαλος σε σχολείο, ανυπομονώ για την επίσκεψη στο σχολείο!»

Ο Chris έχασε την μητέρα του από καρκίνο όταν ήταν μόλις δύο χρονών, ενώ πρόσφατα άλλο ένα μέλος της οικογένειάς του διαγνώσθηκε με την ασθένεια. \”Όταν άρχισα να ψάχνω ποιό φιλανθρωπικό σκοπό θα μπορούσα να βοηθήσω, έμαθα ότι οι περισσότεροι φορείς υποστηρίζουν την αντίστοιχη έρευνα της χώρας τους\” είπε ο Chris. \”Έψαχνα όμως κάτι πιο ευρύ, και το AICR ήταν ο πιο κατάλληλος φορέας που θα μπορούσα να στηρίξω, αφού χρηματοδοτούν έρευνα στον καρκίνο οπουδήποτε στον κόσμο\”. Ελπίζει να μπορέσει να μαζέψει περισσότερα από €25.000 για την οργάνωση πριν φτάσει στον προορισμό του, την Αυστραλία.

Το ταξίδι του σχεδόν έφτασε σε πρώιμο τέλος όταν το ποδήλατό του έσπασε έξω από την Πάτρα. Ευτυχώς, ο Chris έκανε έκκληση μέσα από το blog του και οι δωρεές που κατέφτασαν του επέτρεψαν να αγοράσει το νέο ποδήλατο. «Η γενναιοδωρία και υποστήριξη που έλαβα ήταν φανταστική. Με το νέο ποδήλατο νιώθω πολύ πιο σίγουρος για το υπόλοιπο ταξίδι μου». Μετά την επίσκεψή του στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, θα κάνει το γύρο της Κρήτης με το ποδήλατο πριν αναχωρήσει απο το νησί για να περάσει στην Τουρκία και στη συνέχεια στο Ιράν και άλλες ασιατικές χώρες προτού καταλήξει στο τελικό προορισμό του την Αυστραλία.

Λεπτομέρειες για το ταξίδι του Chris και τη μέχρι τώρα πορεία του μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του: http://cycling4cancer.wordpress.com. Για να ενισχύσετε την προσπάθειά του επισκεφθείτε τη σελίδα http://www.justgiving.com/chriscycling4cancer

Πληροφορίες για τον κοινωφελή οργανισμό AICR θα βρείτε στην ιστοσελίδα www.aicr.org.uk

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook