Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να επιβαρυνθούν, λόγω των χρεών του Δημοσίου και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς την ΕΥΔΑΠ, βρίσκονται οι πολίτες. Σύμφωνα με τον νέο πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας Στέλιο Σταυρίδη, οι οφειλές προς την ΕΥΔΑΠ φθάνουν τα 522 εκατ. ευρώ και συνεχώς διογκώνονται. Αν δεν υπάρξει λύση, λέει ο κ. Σταυρίδης, η ΕΥΔΑΠ θα αναγκαστεί να αυξήσει κατά πολύ την τιμή του νερού.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Έθνος, χωρίς τις προσαυξήσεις, το ποσό φθάνει τα 522 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 222 εκατομμύρια ευρώ περίπου προέρχονται από τους δήμους. Πρόκειται για χρέη πολλών ετών, τα οποία συνεχώς διογκώνονται.

Αν δεν υπάρξει λύση στο πρόβλημα, η ΕΥΔΑΠ κινδυνεύει να βουλιάξει και θα αναγκαστεί να αυξήσει κατά πολύ την τιμή του νερού, δήλωσε στην εφημερίδα ο κ. Στέλιος Σταυρίδης.

Πρόθεση της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ είναι να χρησιμοποιηθεί κάθε νόμιμο μέσο με πρακτικό αποτέλεσμα, ώστε να μη χρειαστεί να εφαρμοστούν υπέρογκες αυξήσεις για τη σωτηρία της εταιρείας.

Μεταξύ άλλων, εξετάζεται το ενδεχόμενο κατασχέσεων ή διακοπής νερού, ενώ επισημαίνεται ότι υπάρχει ήδη θεσμικό πλαίσιο για το διακανονισμό χρεών των ΟΤΑ που θα μπορούσε να εφαρμοστεί και τώρα.

Η ΕΥΔΑΠ διεκδικεί χρήματα από έργα που έχουν γίνει στο παρελθόν, κατά το διάστημα 2000-2008 και 2009-2010, τα οποία υπολογίζονται στα 360 εκατομμύρια ευρώ.

Το υπόλοιπο ποσό προέρχεται από καταναλώσεις νερού που δεν έχουν πληρωθεί από το Δημόσιο και από τους δήμους της Αττικής, οι οποίοι αγοράζουν νερό από την ΕΥΔΑΠ αλλά δεν το πληρώνουν, αν και εισπράττουν το αντίτιμο από τους δημότες τους.

Επιπλέον, τα χρέη των δήμων αυξάνονται κάθε μήνα κατά 2-3 εκατομμύρια ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν δήμοι στην Αττική που χρωστούν στην ΕΥΔΑΠ ποσά της τάξης των 25 εκατομμυρίων ευρώ.


news247.gr